kunstprijs

Kunstprijs voor het mooiste drukwerk uit: KoMASK Master Printmaking Award

Dat drukwerk ook echt een kunst is, dat weten wij bij Puntgaaf Drukwerk natuurlijk allang. Je kunt ontzettend veel kanten op met verschillende soorten printers, inkt en materiaal. Er zijn veel grafische kunstenaars die de prachtigste kunstwerken maken. Nu is er ook een kunstprijs in het leven geroepen.

Kunstprijs voor drukwerk: KoMASK Master Printmaking Award

In Antwerpen is nu de eerste grote Europese prijs op het gebied van grafische kunst uitgereikt. De Fransman Valentin Capony won de allereerste KoMASK Master Printmaking Award. De prijs voor het mooiste drukwerk van jonge grafische kunstenaars is de eerste Europese award in zijn soort.

De 27-jarige Valentin Capony uit Lyon won deze eerste editie met zijn driedelige werk ‘Crawling’. Aan de award is een geldprijs van tweeduizend euro verbonden. De grafische kunstenaar studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Brussel.

De nieuwe award is een initiatief van de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten (KoMASK), dat met de KoMASK Master Salon Award al een soortgelijke prijs voor jonge schilders uitreikt.

De award is in het leven geroepen omdat het “in de Europese kunstwereld ontbrak aan een grote prijs voor beginnende grafische kunstenaars”, aldus Bart d’Eyckermans, voorzitter KoMASK. De award moet de aandacht vestigen op jonge, talentvolle kunstenaars omdat zij met hun werk vaak een jong, groot publiek van liefhebbers en verzamelaars aanspreken.

Over het werk

Volgens de internationale vakjury zijn de drie winnende kunstwerken van Capony “samen even sterk als elk werk apart”. “Zijn werk is consistent, volwassen en vertoont een hedendaagse toepassing van het Printmaking. Er wacht hem een mooie toekomst.”

‘Crawling 1’ van Valentin Capony. ©RV/Valentin Capony
‘Crawling 2’ van Valentin Capony. ©RV/Valentin Capony
‘Crawling 3’ van Valentin Capony. ©RV/Valentin Capony

De andere inzendingen kwamen onder meer van academies uit Antwerpen, Luik, Stockholm, Londen, Kopenhagen, Madrid en Helsinki. Elke Academie mocht drie kunstenaars afvaardigen die elk drie werken konden insturen. Het werk van Capony werd gekozen uit 57 ingezonden werken van 19 grafische kunstenaars.

Zien?

Een groot deel van de ingezonden kunstwerken is nog tot 28 april te bekijken in De Lange Zaal (Venusstraat 36, Antwerpen). Ook de werken van Capony zijn er tentoongesteld.

Bron: demorgen.be 

Wilt u ook een kunstwerk laten drukken door Puntgaaf drukwerk? Neem dan snel contact met ons op! Dat kan telefonisch op 071-528 42 50 of per mail, info@puntgaafdrukwerk.nl.