Aanlevertips

Om het beste uit je drukwerk te halen hebben wij een geschikte drukwerk pdf nodig. We werken dus niet met ‘open’ bestanden. Een drukwerk pdf maken is echt niet lastig hoor, met deze tips & tricks kom je er vast wel uit. En mocht je toch ergens in de knel komen, dan schieten we je natuurlijk graag te hulp!

Drukwerk PDF maken vanuit Indesign

Adobe Indesign is met afstand het meest geschikte programma om een drukwerk pdf mee te produceren. Heb je je artwork met Photoshop of Illustrator gemaakt? ‘Plaats’ dit dan in Indesign om van daaruit een pdf te maken.

Drukwerk pdf met overlap en snijtekens

Wanneer je in je document beelden of achtergronden hebt die tot aan de rand van het papier lopen, is een overlap belangrijk. We drukken namelijk rondom 3mm extra en snijden dat er na het weer drukken af. Zo voorkomen we onbedoelde lelijke witte randjes aan je drukwerk. De snijtekens geven het formaat aan dat je drukwerk ‘schoongesneden’ moet krijgen.

Geef bij je Indesign document onder ‘documentinstellingen’ aan dat je bij ‘Afloopgebied’ 3mm rondom wilt hebben in je document. In je document verschijnt nu een extra rood kader, buiten je ‘schoon’ formaat. Dat is dus het stukje dat we extra drukken en er later weer afsnijden.

Zorg er voor dat in je document alle beelden en kleurvlakken die je wil laten ‘aflopen’ doortrekt tot dat rode kader.

Wanneer je document klaar is kan je een drukwerk pdf maken met de optie ‘Voorinstellingen Adobe pdf’. Je kiest hier voor ‘drukwerk pdf’.

In de afbeeldingen zie je de door ons geadviseerde instellingen bij de velden ‘Algemeen’, ‘Tekens en afloopgebied’ en ‘Uitvoer’. Bij de andere velden hoef je (gelukkig) niets te doen. Bij ‘Tekens en afloopgebied’ zie je de 3mm overlap terugkomen die je bij documentinstellingen hebt gemaakt.

Aanlever tips
Aanlever tips

Stap 1, ‘Algemeen’

Aanlever tips

Stap 2 ‘Tekens en afloopgebied’

Schermafbeelding 2020-02-17 om 13.10.55

Stap 3 ‘ Uitvoer’

Het laatste veld waar je een keuze moet maken is ‘Uitvoer’. Wordt je document gedrukt op gesatineerd, glanzend papier? Kies dan voor ‘Coated FOGRA 39’. Bij mat en ongestreken papier ga je liever voor ‘Uncoated FOGRA29’.
Heel soms heb je een speciaal drukwerk profiel nodig voor je pdf. Wanneer dat het geval is helpen we je uiteraard even om deze te laden in Indesign.

Schermafbeelding 2020-02-17 om 13.24.40
Schermafbeelding 2020-02-17 om 13.29.26

(Digitaal) Drukken met Witte inkt

Met witte inkt drukken (bijvoorbeeld op kraft papier) is echt heel mooi. Maar hoe geef je in je document eigenlijk aan wat ‘wit’ moet worden en wat ‘papierkleur’ moet blijven?

De digitale pers herkent de steunkleur “White’. Je moet dus bij ‘Stalen’ de steunkleur ‘White’ aanmaken. Ook echt met de hoofdletter ‘W’, anders werkt het niet. Alles wat je nu in je document deze kleur geeft wordt dan met witte inkt gedrukt.

Stans en rillijnen aangeven (overdrukken en uitsparen)

Soms wil je (of moet je) in je document aangeven hoe een stansvorm loopt, of waar er gevouwen moet worden. Hiervoor kan je bij stalen een extra steunkleur aanmaken die je bijvoorbeeld ‘stansvorm’ noemt. Tijdens het drukken wordt deze kleur ‘weggeklikt’ en is dan natuurlijk niet te zien in je drukwerk. Let er wel op dat de elementen die je deze steunkleur meegeeft, bij het menu ‘Uitvoer/kenmerken’ op overdrukken staan. Op deze manier wordt je stansvorm niet uitgespaard uit beelden of teksten die er onderdoor lopen.

Schermafbeelding 2020-02-17 om 13.35.12

Andere vragen?

Natuurlijk kan je tegen nog veel meer andere zaken aanlopen waarbij je wel even hulp kan gebruiken. Twijfel je over de resolutie van je beelden, of wil je een rugdikte laten berekenen? Schroom niet om even bij ons aan de bel te trekken, we helpen je graag.