De unieke campagne van Pizza Hut die zorgde voor de beste winkelomzet in 10 jaar

Omdat Pacman gebaseerd is op een pizza is het natuurlijk een perfecte mascotte voor Pizza Hut. Daarom lanceerde Pizza Hut een ‘Newstalgia’ campagne, waarin je via een QR-code op een pizzadoos Pacman kunt spelen.

Misleidende claims tegen papier en drukwerk

Veelvoorkomende misleidende claims tegen drukwerk en papier vormen een bedreiging voor de industrie. Een voorbeeld is de slogan: ‘ga groen – ga papierloos’. Dit soort claims zijn ongegrond, misleidend en kunnen de perceptie van de consument behoorlijk aantasten.

Het eerste dieetboek van groente

Recentelijk heeft Puntgaaf Drukwerk weer een speciale opdracht uitgevoerd. Deze productie was zelfs zo speciaal dat hij overal het nieuws heeft gehaald.

Is print een premium medium?

Marketeers zijn al jaren steeds meer bezig met digitale media en minder met gedrukte media. Die verandering laat vaak de vraag opkomen: is print een premium geworden?

Kerstkaarten populairder dan ooit

De kerstkaart wint dit jaar wegens de coronacrisis enorm aan populariteit. Daarnaast hebben ook meer Nederlanders een persoonlijke boodschap toegevoegd aan de kerstkaart dan normaal gedaan wordt. Vooral onder jongeren wint de kerstkaart aan populariteit.

Creatief karton: laat je verbazen!

De Europese associatie van kartonfabrikanten, Pro Carton, organiseert ieder jaar een competitie voor het ontwerpen van verpakkingen van karton. De ‘Pro Carton Young Designers Award’ competitie is ondanks Covid-19 ook dit jaar weer gehouden.

FSC: papier voor de toekomst

Het gebruik van papier op de werkplek is vrijwel onvermijdelijk. Papier wordt gebruikt voor van alles: van het kopiëren van rapporten tot het printen van flyers. Papier wordt gemaakt uit houtpulp die vaak afkomstig is uit bossen. Maar deze bossen zijn van enorm belang en moeten beschermd worden, hier is de FSC voor.

Kleurprofielen: Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Er bestaat een ontelbare hoeveelheid aan soorten kleuren. Als je een schilderij maakt dan kan je zelf kleuren mengen. De hoeveelheid verf die je daarbij van iedere kleur pakt, is bepalend voor de tint die gecreëerd wordt. Het is erg moeilijk om een kleur exact te definiëren omdat er allerlei tinten mogelijk zijn. Kleurprofielen kunnen […]

Meer verveling = meer media

We zitten allemaal een groot deel van onze tijd thuis. Dit zorgt voor verveling. Dus wat doe je dan? Je zet de televisie vaker aan, je kijkt toch nog maar een keer op Instagram en misschien staan er al nieuwe films op Netflix? De mediaconsumptie is enorm gestegen en de schermtijd schiet door het dak […]

Wat is de voetafdruk van de grafische industrie?

Tegenwoordig moet alles online gedaan worden, want papier is wel erg slecht voor het milieu. Hoe minder papier, hoe beter. Dat is wat er gecommuniceerd wordt vanuit de media en steeds meer mensen beginnen dit te geloven. Er bestaan ontzettend veel misverstanden over papier. Dus, hoe staat het er nou eigenlijk echt voor met het […]

Fake it, till we make it

Onze nieuwjaarskaart had dit jaar een speciaal ontwerp met een Lorem Ipsum proeftekst. Daar zaten ook uitgesneden letters tussen die de tekst ‘Fake it, till we make it’ weergaven. In de afbeelding is dit effect goed te zien.

Een bijzonder verzoek: “De gezellige dikzak op dieet”

Een boek dat gemaakt is van 10 kilo afval. Het gaat daarbij om verzameld verpakkingspapier en karton van onder andere snoep, koek, chocola, taart, en fast food.

Dit keer hebben we echt iets aparts gedaan

Iedere twee weken zitten we om de tafel bij Ringfoto om te bepalen hoe we de komende periode de marketingactiviteiten zullen inrichten. Wat is effectief? Wat komen we in de markt tegen? Et cetera. 

Weet jij straks nog wat er bij jou in de buurt speelt?

Sinds 1 januari 2018 werkt Amsterdam met een nieuw systeem op het gebied van folders. Als je nog folders wilt ontvangen, dan moet je een ja/ja-sticker op de brievenbus hebben. Maar Amsterdam is al niet meer de enige die met een nieuw systeem werkt.

Notitieblokjes gemaakt van kindertekeningen en proefwerken

Zonde van het papier dat we vaak maar één kant gebruiken, toch?

Zo kies je het juiste lettertype voor je drukwerk!

Eerder schreven we al hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw drukwerk eruit springt bij je klanten. Een belangrijks onderdeel van de uitstraling van je drukwerk is het lettertype. Hoe kies je een lettertype dat past bij je boodschap en het doel van je drukwerk? 

Laat je drukwerk eruit springen!

Je hebt een bedrijf en je wilt je klanten laten weten dat je er bent. Dan kijk je naar je social media, maar je wilt natuurlijk ook offline goed voor de dag komen met visitekaartjes, briefpapier, flyers, etc. Hoe laat je je drukwerk er nou uitspringen?

Bermgras van N11 wordt papier

Is papier slecht voor het milieu? Niet als je het aan twee ondernemers uit Alphen aan den Rijn vraagt. Zij bedachten namelijk iets super moois: Veezel© papier. 

Papier slechter voor het milieu dan digitaal?

Regelmatig moedigen bedrijven en organisaties hun klanten aan voortaan digitaal te communiceren. Digitaal zou beter zijn voor het milieu dan print en papieren communicatie.

“Google, lees de folders…”

Kijk jij ook altijd uit naar de wekelijkse bezorging van de reclamefolders?

Genieten in de zomer: met een tijdschrift aan het strand of zwembad

Kom jij er in het dagelijks leven niet aan toe om dat ene artikel en dat mooie boek nu eens (uit) te lezen? Je bent niet de enige!

Drukwerk met een goed gevoel

Drukwerk, is dat nog wel verantwoord? Het is toch milieubelastend? Die vraag krijgen we wel eens.

Boek en e-book, een prima duo

Bij de opkomst van de e-book jaren geleden knepen papieren boeken even de billetjes samen.

Puntgaaf boek | Mythologie van de schepping

Regelmatig werken we bij Puntgaaf drukwerk aan de realisatie van boeken, zoals laatst het boek ‘Mythologie van de schepping’.

Interactief drukwerk

Jaiks! Je schrikt je wild als je ze voor de eerste keer ziet. Die enorme wesp op de arm van je kleine nichtje of de gigantische spin op het onderbeen van je buurjongen.

Trudie van Papyrus

Standaard geeft Puntgaaf drukwerk veel aandacht aan papier. Zo hebben wij een hele goede band met Trudie van Papyrus.

Hallo, mogen wij je aandacht?!

Als bedrijf wil je graag de aandacht trekken bij je doelgroep. Jarenlang ging dat harstikke goed met e-mailmarketing en kon je met SEO aardig wat zoekers naar jouw site toetrekken. Maar de populariteit hiervan blijkt nu ook de oorzaak van de eigen ondergang.  Je hebt je er vast zelf ook al ‘schuldig’ aan gemaakt, het […]

Druk werkt toch gewoon het best…

‘1 Maart is het Nationale Complimentendag, een mooi moment om die collega, vriend of relatie eens dat zó verdiende complimentje te geven…’

Bijzonder drukwerk in het nieuws: brochure van een halve meter dik…

De meeste autofabrikanten brengen geen folders meer uit, de meeste klanten kijken liever online naar de nieuwste modellen of komen langs in de winkel. Toch heeft Lexus voor de nieuwe ES300h een papieren brochure laten maken in een gelimiteerde oplage van 15 stuks. Het resultaat mag je gerust buitengewoon noemen.

Klas op bezoek bij Puntgaaf Drukwerk!

Afgelopen week hadden wij “hoog” bezoek: groep vijf van de Houtmarktschool uit Leiden kwam bij ons om te leren hoe boeken nu eigenlijk gemaakt worden.

Mooie cijfers: boekhandels in de lift!

Wij schreven al eerder dat boeken en drukwerk na jaren van afname weer in de lift zitten. Nu laten de laatste cijfers uit Groot-Brittannië dit ook zien. Niet alleen worden er weer meer boeken verkocht, ook het aantal boekhandels is gestegen.

Huis-aan-huisbladen: hoe goed worden ze gelezen?

Onlangs zocht Nationale Regio Monitor (NOM) uit of en hoeveel Nederlanders nog een huis-aan-huisblad lezen.

Fijne Feestdagen!

Namens iedereen bij Puntgaaf drukwerk wensen wij u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! 

Boeken onverminderd populair tijdens de feestdagen

Boeken blijven zeer hoog op onze verlanglijstjes staan, dat blijkt uit onderzoek van de NOS. 

Leuk uitje in Leiden: Sinterklaaspapier onder de loep

Heb je nog een gaatje in je agenda en ben je dol op design en Sinterklaas? Snel naar Museum Het Leids Weverhuis dan!

Bergen cadeaupapier…

Inmiddels is Sinterklaas in het land en staat direct daarna ook de kerst alweer voor de deur. Al die cadeautjes vragen natuurlijk om een mooie verpakking. Om al die cadeaus een beetje mooi in te pakken, verbruiken we kilometers inpakpapier. Hoe zorg je er nou voor dat je je cadeaus zo efficiënt en duurzaam mogelijk […]

Het regent, het regent…

Misschien ben je meestal niet superblij als het eens lekker hard begint te regenen. Toch kan regen ook een mooie kans zijn om reclame te maken. Hoe?

Eén voor in de agenda: Vijfde editie Interieurinnovaties met print

Inspiratie opdoen kan gewoon hier op de Haven met Daan, Esther en een lekker kopje koffie. Maar het kan natuurlijk ook door beurzen te bezoeken en deze maand komt er een leuke aan op het gebied van print.

Kan een lettertype je helpen informatie beter te onthouden?

Wetenschappers aan de universiteit van Melbourne denken van wel. Zij hebben nu een lettertype ontwikkeld dat mensen helpt informatie beter te onthouden.

“Je gaat het pas zien als je het door hebt…”

Johan Cruijff wist met zijn uitspraken verwondering en verheldering op onnavolgbare wijze te combineren.

‘We willen de klant inspireren…’

Zondag is het broer en zus-dag. Wist je dat het bij Puntgaaf Drukwerk altijd een beetje broer en zus-dag is? Jan en Daan vertellen over wat er zo leuk is aan samenwerken met je broer en wat Puntgaaf Drukwerk zo bijzonder maakt.

De Kattukse Brainweek 2018

De Kattukse Brainweek is een week vol gezellige, sportieve en leuke activiteiten die mede mogelijk worden gemaakt door ontzettend veel Katwijkse ondernemers en vrijwilligers. Het doel van de week is om geld in te zamelen voor onderzoek naar HCHWA-D. Elk jaar is het weer een feest om de Kattukse Brainweek te mogen organiseren.

Puntgaaf drukwerk: BplusC Krant

De zomervakantie is voorbij, maar wij hebben niet stil gezeten. Tijd om één van onze laatste projecten uit te lichten. 

Elk jaar meer dan 200 miljoen gedrukte exemplaren…

Op de lijst van meest gedrukte boeken ter wereld vinden we religieuze teksten, jongerenromans en… Een Zweedse meubelcatalogus.

Drie tips om je drukwerk eruit te laten springen

Als je drukwerk als promotiemateriaal in wilt zetten, dan weet je ongetwijfeld dat het moeilijk kan zijn om een ontwerp te bedenken dat goed aansluit bij de doelgroep en tegelijkertijd ook origineel is. Wij merken ook dagelijks bij onze klanten dat dat een lastig punt is. Daarom delen we drie van onze tips met je […]

Red de bij!

Goed nieuws voor de bijen deze week! Pools bedrijf Saatchi & Saatchi uit Warschau werkt samen met City Bees (een organisatie gericht op het helpen van bijen) om papier te ontwikkelen dat biologisch afbreekbaar is én fungeert als energierijk voedsel voor bijen.

“Groeten uit…!” Ansichtkaarten vanaf vakantiebestemming blijven populair

Als jij deze periode op vakantie gaat, hou je natuurlijk het thuisfront gewoon op de hoogte via whatsapp en social media. Toch blijkt uit onderzoek van Hallmark dat we nog steeds graag een ansichtkaartje naar de thuisblijvers sturen als we op vakantie zijn. 

Folder versterkt Tv-reclame

De papieren huis-aan-huis folder versterkt het effect van een Tv-reclame. Tenminste dat lezen wij in een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau ST&T in opdracht van Spotta.

Sneak preview: Inspiratiesessie ‘Hoe druk werkt’

Waar krijg je energie van? Met je klanten en ontwerpers om tafel zitten en elkaar inspireren! Wij vinden het namelijk ontzettend leuk om onze kennis en ervaring te delen. Afgelopen vrijdag hadden wij  een inspiratiesessie. 

Whitepaper Adformix: ‘Print prent beter in dan digitaal’

Al een aantal jaar wordt er door bedrijven minder aandacht besteedt aan papieren reclame. In een nieuw whitepaper schrijven de onderzoekers van Adformix nu dat dit onterecht is.

Komt dat zien..! Opening tentoonstelling 15 juni UB Leiden

Op vrijdag 15 juni opent de tentoonstelling Touching Treasures in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Ben jij erbij?

Ontwerp zelf eens wat… Met karton!

Hoe gaaf is het om zelf iets te maken, te bedenken en te ontwerpen? En nog van karton of papier ook? De Franse kunstenaar Olivier Grossetête komt naar Nederland en samen met jou wil hij lekker gaan bouwen. Doe je mee?

Toekomst gedrukte boeken rooskleurig

Volgens een studie van Stora Enso zullen gedrukte boeken niet verdwijnen in het voordeel van e-boeken en audioboeken. Papierfabrikant Stora Enso voerde een onderzoek uit in 13 landen in Europa, Azië en Noord-Amerika. Met als doel meer inzicht in de uitdagingen en kansen te krijgen in het uitgeven en consumeren van boeken. Rooskleurige toekomst Stora Enso interviewde […]

Belangrijke informatie altijd via de post

Drukwerk is natuurlijk ons vak. Omdat we houden van mooie dingen maken, maar ook omdat papier gewoon nog altijd het beste medium is om een boodschap over te brengen. Het Nibud is dat met ons eens…

Puntgaaf Drukwerk is op 10 en 11 mei gesloten!

In verband met Hemelvaart zijn wij op 10 en 11 mei 2018 gesloten. Maandag 14 mei staan wij uiteraard weer voor je klaar. Wij wensen je hele fijne dagen!

Heb je dyslexie? Wist je dat er een dyslexiefont is?

Misschien heb jij zelf dyslexie, of ken je iemand die hier last van heeft. Dan weet je hoe lastig dat kan zijn bij het leren en lezen. Maar mensen met dyslexie moeten natuurlijk ook kunnen genieten van een mooi boek, een leuk verhaal of een prachtig gedicht. En precies voor die mensen is het dyslexiefont […]

Oneindig zoeken met Escher

Hou jij ook zo van Escher? Wij wel! En nu is er een documentaire gemaakt over deze fascinerende kunstenaar/graficus/wiskundige.

Cover de cover: Volkskrant Magazine drukt tien omslagen!

Omdat Volkskrant Magazine afgelopen weekend in het teken stond van design, besloot de redactie tien verschillende omslagen te drukken.

Lees hier waar je grafische kunstwerken kunt zien tijdens de Nationale Museumweek

Wist je dat het deze week Nationale Museumweek is? Van maandag 9 tot en met zondag 15 april 2018 zetten ruim 400 musea hun unieke collecties tijdens de Nationale Museumweek in de schijnwerpers. Ook grafische musea door het hele land doen mee.

Weer eens wat anders: borden voor de Grondstofjutters

Zakelijk drukwerk saai? Alleen visitekaartjes en folders? Als je onze website in de gaten houdt dan weet je dat we de meest uiteenlopende creatieve producten afleveren. En al draaien wij onze hand niet om voor een kek visitekaartje, wij vinden het ook ontzettend leuk om eens wat anders te maken. Deze keer: vier grote borden […]

Online en offline: de nieuwe atlas van Alcarta

Misschien heb jij ook nog wel warme herinneringen aan je aardrijkskundeles en de bijbehorende Grote Bosatlas. Of misschien had je juist een gruwelijke hekel aan het ding… Nu heb je dan een alternatief: Alcarta.

En de winnaars zijn…

Het is zover! Wij hebben de winnaars van onze Falentijnsactie gekozen.

Millennials en Generatie Z vinden online reclame irritant

Als bedrijf wil je natuurlijk graag dat je doelgroep je reclames ziet en dat je boodschap bij blijft. Veel bedrijven doen dit door online reclame te maken. Iedereen is immers online, dus succes verzekerd, toch?

Weg met de tablet, terug met het boek!

Het lijkt erop dat de rol van de iPad in het onderwijs steeds verder wordt terug gedrongen. Ging onlangs de Stichting ‘Onderwijs 4 Nieuwe Tijd’van Maurice de Hond failliet, steeds meer scholen gaan weer gewoon met pen, papier en boeken aan de slag.

Au..! Dat doet pijn…

Heb jij gisteren een blauwtje gelopen tijdens Valentijnsdag? Afwijzing kan even zeer doen…

Onderzoek: papieren folders blijven succesvol

Natuurlijk krijgen wij weleens de vraag van klanten of drukwerk nog wel loont. Wij vinden papieren folders en flyers heel waardevol en onlangs bleek dit ook uit onderzoek van het Radar Testpanel.

SCP-studie: “Scherm vervangt papier niet bij het lezen”

Al een aantal jaar blijkt steeds weer uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander minder leest in de vrije tijd. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Maar is het nou zo dat Nederlanders minder lezen, of alleen minder papieren media lezen?

Nintendo gaat over op papier met de Nintendo Switch

Bijzonder drukwerk, gave vormgeving en creatieve ideeën: wij houden ervan. En natuurlijk mooie materialen. Zowel van papier als karton is er namelijk zoveel moois te maken…

Komt dat zien, komt dat zien..!

Wij updaten regelmatig ons portfolio met de leukste projecten waar we de afgelopen tijd aan hebben gewerkt. En nu is het weer zover.

Laatste Telefoongids wordt een collectors item

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn en dat is ook zeker het geval bij het afscheid van de Telefoongids. Na 138 jaar trouwe dienst, verschijnt-ie dit jaar dan voor het allerlaatst. ”Na al die tijd was het best een lastige beslissing om ermee te stoppen.”

Stem snel op de mooiste boekomslag van 2017!

Uitgeverij Libris organiseert voor de zesde maal de verkiezing van Het Mooiste Boekomslag. 

Fijne feestdagen!

http://puntgaafdrukwerk.nl/wp-content/uploads/2017/12/kerstboom.mp4 Puntgaaf Drukwerk wenst je fijne feestdagen en een ontzettend mooi 2018! Tot volgend jaar!

Dit jaar vijftig procent meer kerstkaarten gedrukt dan in 2016!

Het MKB waardeert de papieren kerstkaart! Heeft u er ook één verstuurd aan uw relaties? Dan bent u dit jaar niet de enige!

OK Go print eigen videoclip

Misschien ken je de Amerikaanse band OK Go wel van hun vorige spectaculaire en creatieve videoclips. Afgelopen week kwamen ze weer met een kunststukje: ze hebben hun eigen videoclip geprint. Het resultaat hypnotiseert mensen over de hele wereld. 

Papieren speelgoed catalogus van Intertoys blijft onverminderd populair

Misschien was het bij jullie thuis ook wel een traditie: vechten om wie als eerste de speelgoed catalogus van Intertoys mocht lezen.

RTL Nieuws: ‘Ongevraagde reclamefolders verboden in Amsterdam, de ‘ja/ja-sticker’ mag’

De kogel is door de kerk. Vandaag bericht het RTL Nieuws dat  de rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente Amsterdam een ja/ja-sticker mag invoeren voor reclamefolders.

Wat betekent de AVG voor grafische bedrijven?

Als je ontwerper bent, of een grafisch bedrijf hebt, ben je misschien niet zo bezig met alle wetten en regelgeving voor bedrijven. Toch zit er een belangrijke nieuwe wet aan te komen die ook op grafische bedrijven effect heeft.

Artistic Moods krijgt ons echt in de artistieke stemming

Ontwerpers en startende kunstenaars vinden het soms moeilijk om hun werk aan de man te brengen. En het is ook moeilijk om ‘offline’ kunst en ontwerpen online aan de man te brengen.

Gelimiteerde oplage: Loopuyt Gin

Vers van de pers: het boekje dat wij drukten voor de gin van Loopuyt Gin uit Schiedam. We zijn super enthousiast en trots op het eindresultaat.

Richt je huis in met papier en karton

Kartonnen designmeubelen worden steeds populairder en zijn hip. De ontwerpen worden steeds mooier en de variatie steeds groter. maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf aan het DIY-en slaan. Keuze te over!

Zet het in je agenda: Dutch Design week komt eraan!

Dutch Design Week is een jaarlijks teugkerend evenement dat wij graag in onze agenda zetten! Dit jaar vindt de Dutch Design Week plaats in Eindhoven van 21 tot en met 29 oktober. 

Deze maand te zien: het best verzorgde boek van 2016

Van 29 september tot 29 oktober kun je in het stedelijk museum bijzonder ontworpen en mooie boeken bekijken tijdens de jaarlijks terugkerende tentoonstelling de best verzorgde boeken van het afgelopen jaar.

Gaaf voor in huis: bloemen van papier van Paper Eden

Soms zie je op het web iets voorbij komen waar je helemaal verliefd op bent en heeeel hebberig van wordt.

Kunstroute Leiden 2017

Bij Puntgaaf drukwerk hebben we heel veel verschillende soorten eenmalige projecten.

Even voorstellen: onze nieuwe medewerker Bianca!

We mogen weer een nieuwe medewerker verwelkomen in het Puntgaaf drukwerk team: Bianca.

Vanuit je luie stoel naar het museum: de Parijse Prenten van het van Gogh Museum zijn online te zien

Wist u dat het van Gogh Museum een website heeft die helemaal gewijd is aan de Parijse Prenten van rond de eeuwwisseling (1890-1905). Op de website zijn circa achttienhonderd prenten en affiches uit het fin de siècle te zien.

Voor duurzaam papier hoeven geen bomen meer om

Papier kan gemaakt worden van veel verschillende materialen, maar nieuw papier wordt toch nog vaak gemaakt van hout; bomen dus.

Wist u dat een lettertype uw bedrijf geld kan besparen?

Lettertypen lijken puur een esthetische functie te hebben. Een mooi of bijzonder lettertype kan uw drukwerk net de uitstraling geven waar u naar op zoek bent. En wie heeft er geen mening over het Comic Sans lettertype? Maar wist u dat het juiste lettertype uw bedrijf een aanzienlijk bedrag per jaar kan besparen?

Keuzes keuzes: papier en papierformaten

Als u drukwerk wilt laten maken, is het goed om van te voren eens te kijken wat er precies allemaal mogelijk is en wat u mooi vindt.

Leuk! Puntgaaf Drukwerk in de Graficus

Deze week kregen wij een aangename verrassing op de mat: we worden genoemd in de Graficus met een project waar wij ontzettend trots op zijn.

Handlettering: ouderwets zelf tekenen met de Letters-boeken!

Houdt u ervan om lekker ouderwets te tekenen met pen en papier? Kent u meerdere lettertypes uit uw hoofd? Dan is de boekenserie ‘Letters!’ over handlettering misschien wel iets voor u.

Nieuwe Kunst: het giclee drukwerk van Ray Caesar

De Britse kunstenaar Ray Caesar, heeft een wel heel bijzondere manier van het vervaardigen van zijn kunstwerken: hij ontwerpt zijn werken op de computer en print ze uit.

Duurzaam drukwerk: waar moet u op letten?

Voor een nette bedrijfspresentatie is drukwerk nog steeds onmmisbaar. Als modern bedrijf wilt u dit natuurlijk zo duurzaam mogelijk doen. Hoe kiest u voor duurzaam drukwerk?

Welk zakelijk drukwerk heeft u nodig voor uw bedrijf?

Anno 2017 vinden veel van uw bedrijfsactiviteiten en reclame-uitingen waarschijnlijk online plaats. Toch heeft iedere onderneming nog steeds zakelijk drukwerk nodig. Misschien denkt u meteen aan visitekaartjes, maar ook andere soorten zakelijk drukwerk zijn echt onmisbaar voor een goede presentatie van uw bedrijf.

(Punt)gaaf filmpje: een hydraulische robotarm van karton

Soms zie je online wel hele (Punt)gave dingen voorbij komen van papier en karton. Creativiteit en inventiviteit en dan krijg je… Deze supertoffe robotarm van karton!

Hoe laat u een goede flyer drukken?

Flyers zijn voor veel bedrijven effectief. Maar dan moeten de flyers natuurlijk wel goed zijn. Hoe zorgt u nou voor een steengoede flyer?

Deze antieke drukpers werd gerestaureerd en doet het weer!

Heeft u weleens een oude drukpers aan het werk gezien? Werkende antieke drukpersen zijn niet makkelijk te vinden, maar in Museum Eynderhoof in Nederweert-Eind (Limburg) is er nu een te bewonderen!

Wie heb ik aan de lijn..? Heleen!

Belt u weleens naar Puntgaaf Drukwerk? Op woensdag hebben wij voortaan Heleen van de Vossenberg die ons helpt met het beantwoorden van de telefoon en andere werkzaamheden op kantoor.

Oudste boekenwinkel van Frankrijk verovert Instagram met #bookface

Hoe maak je als ‘ouderwetse’ boekenwinkel de omslag naar online? Dat is voor sommige boekenwinkels moeilijk, anderen zijn er juist heel erg goed in. De omslag maken naar online wil niet per se zeggen dat je alle boeken in een webshop aan moet bieden of alleen nog maar digitale boeken hoeft te gaan verkopen. Met […]

Kunstprijs voor het mooiste drukwerk uit: KoMASK Master Printmaking Award

Dat drukwerk ook echt een kunst is, dat weten wij bij Puntgaaf Drukwerk natuurlijk allang. Je kunt ontzettend veel kanten op met verschillende soorten printers, inkt en materiaal. Er zijn veel grafische kunstenaars die de prachtigste kunstwerken maken. Nu is er ook een kunstprijs in het leven geroepen.

Oh my pie! Van glutenvrije last naar glutenvrij feestje!

Marike Bol is een ras optimist. Het zit haar niet in het bloed om bij de pakken neer te gaan zitten. Hierdoor heeft zij het talent om van elke nare situatie iets positiefs te maken. Ook toen bleek dat zij een glutenintollerantie heeft, bleef zij optimistisch.

Heeft u ons vernieuwde portfolio al gezien?

Bent u op zoek naar een mooi ontwerp voor een geboortekaartje, of wilt u eens goed voor de dag komen met een zakelijk visitekaartje? Voor al uw drukwerk én het ontwerp ervan bent u bij ons aan het goede adres!

Tijd en boeken over? Tip voor de vakantie!

Misschien heb jij ook wel een oude doos met boeken staan in je berging. En heb je deze week toevallig ook een weekje vrij?

Enorme buit bij diefstal antieke werken in Londen

Afgelopen week werd al bekend dat criminelen in Engeland een omvangrijke hoeveelheid antieke boeken hadden gestolen. De diefstal had filmische trekken. Vandaag werd de lijst met vermiste werken bekend gemaakt.

“Binnen het budget iets moois maken”

Afgelopen week werd bekend dat Leiden haar eigen megabioscoop krijgt, vlakbij station Leiden Centraal. Leiden is al zo’n tien jaar de uitvalsbasis van Puntgaaf Drukwerk, dus zaken die met de stad te maken hebben volgen wij op de voet. Maar wist je dat wij dit keer ook betrokken waren bij het aanbesteden van dit enorme project? […]

Papieren folders: onverminderd populair

95% van alle Nederlanders leest wel eens een reclamefolder. Daarmee bereikt de onverminderd populaire folder maar liefst 12,7 miljoen Nederlanders! De papieren huis-aan-huis verspreide folders bereiken 11,1 miljoen mensen, de digitale folders 3,5 miljoen mensen.

Wij wensen u een prachtig 2017!

Wij wensen u een prachtig 2017! We kijken terug op een mooi en druk 2016. In 2017 staan wij natuurlijk graag weer voor klaar! Heeft u een vraag? Neem snel contact met ons op.  

Fijne feestdagen gewenst door het team van Puntgaaf Drukwerk

Wij van Puntgaaf Drukwerk hebben weer een hartstikke mooi en druk jaar achter de rug.

Het hoofdgerecht: boekpresentatie Natalie’s Kookboek!

We hadden natuurlijk al een voorproefje van Natalie’s kookboek gegeven en dat smaakte naar meer, dus bij deze het hoofdgerecht: het eindresultaat! Op 19 november was de boekpresentatie van Natalie’s kookboek, waar anders dan in Natalie’s eigen keuken.

Hippe kerstkaarten: persoonlijk, warm en tastbaar

Wij versturen steeds minder post. We hebben immers whatsapp, e-mail en social media. Maar wat we niet minder doen? kerstkaarten versturen! Al jaren beloven trendwatchers ons dat de kerstkaart zal uitsterven, maar niets is minder waar. In de jaren negentig werd er voorspeld dat de kerstkaart zou uitsterven omdat de e-card opkwam. Zelfs in de […]

Een bijzonder proces: De Kroepoekfabriek

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de Kroepoekfabriek in Vlaardingen, werd er besloten een echt mooi jubileumboek te maken: VIJF. Eind 2015 kwam de ontwerper, Anouk van ontwerpbureau Milc langs om het papier uit te kiezen. Dit is bijzonder, want normaal gesproken wordt eerst het ontwerp gemaakt en daarna het papier gekozen. Maar omdat […]

Voorproefje: Natalie kookt!

Hier bij Puntgaaf Drukwerk hebben wij natuurlijk ontzettend veel leuke, creatieve en interessante projecten. Eén daarvan is het kookboek dat we op dit moment aan het maken zijn met Natalie van Natalie’s keuken.

Prachtige portretten in dit bijzondere boek van Marco Grob

Een boek is een boek. Toch? Dan heb je dit ontzettend mooie exemplaar van Marco Grob niet gezien. ‘Money, People Politics’ is nou echt zo’n kunstwerkje waarvan wij bij Puntgaaf Drukwerk hadden gewild dat wij het hadden mogen maken.

De herfstvakantie staat weer voor de deur!

De herfstvakantie komt er weer aan en wij bij Puntgaaf Drukwerk maken van de gelegenheid gebruik om goed uitgerust het feestseizoen in te gaan. Het kan dus zijn dat wij van 18 t/m 21 oktober iets minder snel reageren dan u gewend bent van ons…

Drukwerk blijft essentieel onderdeel van een modern marketingplan

De moderne tijd vraagt om moderne middelen. Digitaal en online zijn dé woorden van het moment. Toch mag drukwerk niet ontbreken als onderdeel van een hedendaags marketingplan.

Bijzondere boeken in een ‘Bookscape’

Het is het jaar van het boek en daarom brengt PostNL een postzegelvel uit waarop een Bookscape te zien is.

Eten uit de 3D-printer? Het kan!

Het is lastig om je voor te stellen dat over een paar jaar niet chefkoks maar een handvol 3D-printers jouw eten bereiden. Toch heeft het bedrijf Food Ink met een pop-up restaurant in Londen deze bizarre gedachte realiteit gemaakt.

Bundel je gekste, leukste en waanzinnige Whatsapp-gesprekken in een boek!

Sommige gesprekken verdienen het om vereeuwigd te worden, aldus Thijs Vochteloo van de start-up Whappbook. Samen met de meest memorabele foto’s kunnen liefhebbers hun leukste Whatsapp-conversaties bij dit bedrijf bundelen in een fysiek fotoboek of e-book.

Geen Pokemon maar boeken jagen

Pokemon Go veroverde in slechts een paar maanden de wereld. Duizenden kinderen, jongeren maar ook volwassenen van in de vijftig waren in de ban van de figuurtjes. In elke stad waren ze wel te vinden: op jacht naar Pokémon. Op basis van deze trend ontstond in het Franstalig België een idee voor ‘Chasseurs de livres’, een […]

Vers van de Puntgaafpers: Jenever en gin in een mooi jasje

Voor de Stichting Promotie Schiedam realiseerde Puntgaaf Drukwerk via ontwerpbureau Milc een gave jenever en gin verpakking plus magazine die onder andere werd verkocht op het Jenever- en Ginfestival in Schiedam. Ons team had kort de tijd, maar het eindresultaat mag er zeker wezen. Uitpakken is immers een feestje en een mooi aangeklede verpakking maakt die ervaring […]

Apeldoorn zegt keihard nee tegen ja/ja-sticker

Goed nieuws! Het verzoek voor een ja/ja-sticker van de Partij voor de Dieren is glashard geweigerd door het college van Burgemeester en Wethouders in Apeldoorn. Het gemeentebestuur is van mening dat de invoering niet nodig is, omdat mensen al veel minder restafval produceren.

Razendsnel drukwerk: Vandaag besteld, morgen in huis

De drukwerkmarkt vraagt om korte levertijden. Vandaag besteld, morgen in huis. Net als bij een reguliere webshop. Dat de klant die wens tegenwoordig ziet uitkomen, komt onder andere door de moderne  technieken en de uitbreiding van mogelijkheden voor drukwerk.

Een advertentie: blokkeren of koesteren?

Nu iedereen massaal hun nieuws op internet leest, konden adverteerders niet achter blijven. Naast een advertentie of aankondiging in de papieren krant, gingen steeds meer bedrijven ook op websites adverteren. Dat betekende een zee van reclame: tijdens het laden van een video, rondom een artikel, in een artikel of zelfs een pop-up venster.

Vijftien pagina’s aan Facebookcomments als leesvoer

Reizen met het openbaar vervoer kan dodelijk saai zijn. Daarom lezen veel mensen een boek, luisteren ze muziek of scrollen langs hun Facebook tijdlijn om reacties en statussen te lezen. Vooral het laatste is een vermakelijke bezigheid. Dat vond een dame in de New Yorkse metro nu ook.

Adverteren op een vloer: het kan!

Tegenwoordig hangen er overal reclames: in bushokjes, op stations, op vliegvelden, bij snelwegen, in winkelcentra of gewoon op straat. Hoewel deze grote advertenties redelijk veel bekijks krijgen, leg je er ook een groot bedrag voor neer. Om op te vallen bij bijvoorbeeld het winkelende publiek, bieden vloeren interessante mogelijkheden voor reclamecampagnes.

Zo werk je productief met pen en papier

Probeer je al maanden nieuwe applicaties voor het bijhouden van todo-lijstjes, planningen en notities maar kom je er niet uit? Pak dan eens ouderwets pen en papier en gebruik deze methode om productief te werken.

Rijksmuseum lanceert eigen kookboek met typische Nederlandse ingrediënten

Het Rijksmuseum heeft een kookboek uitgebracht dat gebaseerd is op vijftig typische Nederlandse ingrediënten. Van aardappel tot zeewier. Vijftig van de in totaal 130 gerechten zijn gemaakt door topchefs en meesterpatissiers uit het hele land, waaronder Robert Kranenborg en Jonnie Boer. Naast de recepten staan er in het boek 900 afbeeldingen van voorwerpen uit de […]

De zomer staat op de stoep en dat betekent: vakantie!

De vakantieperiode staat weer voor de deur. Ook wij gaan er even tussenuit. Ondanks dat onmisbare stukje ontspanning moet het werk gewoon doorgaan, maar het kan in de zomermaanden wat langer duren dan u van ons gewend bent.

Oude redactie en drukkerij TC Tubantia omgebouwd tot noodopvang asielzoekers

De eerste groepen vluchtelingen zullen volgende week het oude Tubantia-pand aan de Getfertsingel in Enschede betrekken. Het kolossale onderkomen kan momenteel zo’n 202 mensen opvangen in de oude kantoorruimtes en de afdelingen die de redactie ondersteunen. De grote redactievloer en de drukkerij moeten nog worden opgeknapt.

Verkoopcijfers boeken dalen niet meer

In de afgelopen zes jaar ging het niet heel goed met de verkoop van fysieke boeken. Maar er is goed nieuws: in 2015 is de boekenverkoop op peil gebleven. Dat blijkt uit de Boekenbarometer die distributeur CB, voorheen Centraal Boekhuis, heeft gepubliceerd.

‘Magazines niet voor bejaarden’

Uit een onderzoek van Novio Research naar het mediagedrag van ‘Millennials’, jongeren geboren tussen 1980 en 2000, blijkt dat tijdschriften helemaal niet zo’n oud en stoffig imago hebben. Hoewel het merendeel van de jongeren hun tijdschriften op de iPad of tablet leest, heeft meer dan dertig procent een abonnement.

Waarom grafische vormgevers zo verzot zijn op de iMac

Wanneer je een willekeurig design- of ontwerpbureau binnenloopt, is het een gegeven feit dat je een Mac tegenkomt. Zo ook bij Puntgaaf. Maar hoe komt het eigenlijk dat Apple hand in hand gaat met vormgeving?

Chocolademaker opent atelier in oude drukkerij

Dat je meer kan in een drukkerij dan alleen drukken, bewijst chocolatier Mario Vandeneede. In de voormalige drukkerij Peeters & Peeters in het begijnhof in Mechelen begon hij tijdelijk een chocoladestudio: Chocolatoa.

Dit is het oudste volledig bewaarde drukwerk in Duitse taal

Achter in een Duits boek van Johann Christoph Freiherr von Aretin, de toenmalige directeur van de Koninklijke Bibliotheek van Beieren, is een facsimile gevonden uit 1454. Wat blijkt: deze middeleeuwse tekst is het oudste volledig bewaarde drukwerk in Duitse taal.

Waarom drukwerk nog steeds bestaat

Massaal online de krant lezen en nooit meer papier aanraken. Dat was de voorspelling tijdens de digitale revolutie. Alles wat ‘ouderwets’ was, zou door de online wereld worden ingehaald.

Online je merk versterken met offline drukwerk

Met de komst van de digitale revolutie werd ‘de ondergang’ van offline media voorspeld. Niets is minder waar. Het is namelijk een kunst om het beste van deze twee werelden te combineren in prachtige en inspirerende producties.

Oh, oh: Ja-Ja sticker in aantocht

Een zwarte dag voor de grafische sector en de detailhandel: vanaf 2017 krijgen Amsterdammers geen ongevraagde reclame meer door de bus, tenzij ze een speciale Ja-Ja sticker aanvragen.

Nieuwe papiersoort van tomaten- en paprikaplanten

Na de oogst worden de stengels van tomaten- en paprikaplanten veelal gezien als afval. Schut Papier uit Heelsum bewees dat dat onzin is en gebruikte de vezels uit de planten als basis voor een nieuwe papiersoort. 

Print is nog lang niet ‘uit’

De traditionele boekenmarkt is krimpend. Dat is niets nieuws. Maar dat betekent niet dat het geprinte goed stervende is. Tijdens het Amsterdam Digital Book Printing Forum eind maart bleek duidelijk dat er tegen alle verwachtingen in, toch nog flinke groei zit in het print-segment van de boekenmarkt.

The Next Rembrandt een ‘schilderij’ van 3D-technieken en miljoenen pixels

In Amsterdam is op 5 april een ‘nieuwe Rembrandt’ onthuld, genaamd The Next Rembrandt. Het schilderij lijkt in eerste instantie van de meester zelf, maar in werkelijkheid gaat het om een 3D-geprint kunstwerk. Voor de print zijn data gebruikt van Rembrandt van Rijn.

Onderzoek naar mediagebruik Nederlanders gepresenteerd

Deze week zijn de uitkomsten van het onderzoek Media:Tijd 2015 over de tijdsbesteding aan media gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld 43 minuten per dag lezen, nog steeds voornamelijk op papier.

Nieuwe krant voor jongeren

Daar waar sommige kranten uit het straatbeeld verdwijnen, komt er in Duitsland een nieuwe krant bij. Eentje voor jongeren welteverstaan.

Printen met inkt? Printen met koffie!

Tegenwoordig bestaan er allerlei soorten technieken om te printen. Ted Kinsman, professor fotografie aan het Rochester Institute of Technology (RIT) in Amerika, bedacht zo zijn eigen manier om te printen.

‘Papier wordt de nieuwe luxe’

Als het aan columnist Syp Wynia ligt, wordt papier de nieuwe luxe. In die zin dat papier als medium of product iets wordt voor wie het zich kan permitteren.

De impact van een boek

Soms kom je van die pareltjes tegen die je wel moet delen. Zo ook deze. De afbeelding duikt deze week regelmatig op via diverse Twitter-accounts en wijst met een knipoog op het feit dat boeken nog steeds zoveel impact kunnen hebben. Een prima #lunchbite voor de vrijdagmiddag.

Grote digitale merken gebruiken print voor marketing

Grote digitale merken als Google, Facebook, Apple, Uber, LinkedIn en Airbnb zijn groot geworden dankzij hun eigen digitale kanalen en het inzetten van andere digitale kanalen om hun bedrijf, dienst of visie breed uit te meten. Maar ook deze digitale giganten kunnen niet zonder print.

2016 is het jaar van het boek

2016 is uitgeroepen tot het jaar van het boek. Tijdens het jaar van het boek zullen er allerlei activiteiten georganiseerd worden rondom het boek in het onderwijs, boekhandels, bibliotheken en andere (literaire) instellingen.

5 redenen om voor papier te kiezen

Online en offline media kunnen elkaar fantastisch goed versterken. Maar ook los van elkaar zien we dat drukwerk zijn kracht nog steeds houdt. We geven je 5 redenen om voor papier te kiezen.

Puntgaaf drukwerk maakt educatief materiaal voor het Museum van Oudheden

Bij Puntgaaf drukwerk hebben we een nieuwe klant mogen verwelkomen waar we erg blij mee zijn. Het Museum van Oudheden uit Leiden is een klant die ontzettend goed past bij waar wij goed in zijn.

Voeg onze website toe als startscherm op jouw tablet of smartphone

Een tablet of smartphone heeft allemaal handige icoontjes zodat favoriete apps eenvoudig en snel te benaderen zijn. Maar wist je dat je dit ook kunt doen met jouw favoriete websites?

Waarom zijn tijdschriften en kranten dit jaar nog steeds levensvatbaar?

Op dit moment vindt in Dublin de Web Summit plaats, een tech- en mediaconferentie die drie dagen duurt. Op 3 november is de conferentie begonnen. Eén van de onderwerpen die –uiteraard- ook aan bod kwam was die van de toekomst van papier.

Vormgeving om je vingers bij af te likken: dit genre doet het nog goed op papier!

Hoewel steeds meer tijdschriften uit de schappen verdwijnen en kranten ook vaker hun nieuws online brengen, is er een genre dat het nog steeds heel goed doet op papier. Sterker nog: steeds beter doet.

International Print Day

Vandaag is het International Print Day. De initiatiefnemers van deze dag roepen grafische bedrijven op om het werk waar ze trots op zijn te delen via social media.

Campagne voor gemeente Oegstgeest

Nadat we de ‘pitch’ gewonnen hadden mochten we aan de slag met een ontwerp voor een reeks campagnes voor de gemeente Oegstgeest.

Boeien en Binden

Op 27 november vorig jaar organiseerde Puntgaaf drukwerk voor de eerste keer de inspiratiesessie Boeien en Binden.

Papier schreeuwt niet om aandacht, maar blijft je bij

Hoe geweldig de mogelijkheden van digitale media ook zijn, papier blijft volgens Jeroen Maters de beste manier om de agenda van je publiek te bepalen.