lettertype

Kan een lettertype je helpen informatie beter te onthouden?

Wetenschappers aan de universiteit van Melbourne denken van wel. Zij hebben nu een lettertype ontwikkeld dat mensen helpt informatie beter te onthouden.

Sans Forgetica is een nieuw lettertype dat ervoor moeten zorgen dat je de teksten die je leest beter onthoudt. Dat komt omdat het font net wat moeilijker leesbaar is, waardoor je als lezer je aandacht beter bij de tekst kunt houden.

Wenselijke moeilijkheid

Het lettertype is gebaseerd op het principe van ‘wenselijke moeilijkheid’, waarbij extra inspanning leidt tot betere opname in het geheugen. Het font bestaat uit letters die deels ‘verminkt’ zijn. Die kapotte letters maken diagonaal lezen en het snel scannen van teksten onmogelijk. Veel lettertypes zijn juist ontworpen om lezen makkelijker te maken, zoals het door Christian Boer ontworpen lettertype Dyslexie voor mensen met woordblindheid, waar we eerder over schreven.

Gratis te downloaden

‘Mensen onthouden gemiddeld 57 procent van een tekst als die is gezet in Sans Forgetica, tegenover 50 procent in het gangbare Arial,’ zegt Janneke Blijlevens, een Nederlandse psychologe die één van de wetenschappers is achter het ontwerp van het font.

Sans Forgetica, een woordspeling met het populaire Helvetica en de term Sans serif voor schreefloze letters, is ontworpen door de RMIT-universiteit in Melbourne en is gratis hier te downloaden.

Ben jij ook op zoek naar een ontwerp dat je klanten bij blijft? Neem snel contact met ons op.