Papier met een speciale structuur

Hoe zorg je ervoor dat jouw drukwerk opvalt?

Drukwerk is te verkrijgen in een grote verscheidenheid aan vormen en maten. Zo heb je overduidelijke verschillen in kleur, afwerking en opmaak. Maar, ook de papiersoort van het drukwerk kan een compleet andere toon geven aan de boodschap die je mee wilt geven. Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten papier met elk hun voor- en nadelen. In dit artikel leggen we uit waarom papiersoorten belangrijk zijn en zullen we een aantal zeer bijzondere papiersoorten met een speciale textuur toelichten.

Waarom zijn papiersoorten zo belangrijk?

Voordat we dieper ingaan op de verschillende papiersoorten, is het misschien goed om te weten waarom papiersoorten nou zo belangrijk zijn. Om te beginnen is het belang van het soort papier vergelijkbaar met dat van een schildersdoek: het is het fundament van je creatie. Elke papiersoort brengt een ander gevoel over. Zo heb je soorten die strakheid uitstralen, andere weer vlotheid en weer andere soorten zijn gerecycled en geven juist een ‘groen’ imago. Je wilt natuurlijk dat je drukwerk het gevoel opwekt, dat past bij het doel van de boodschap die je over wilt brengen op je lezers.

Zo is de papiersoort van een simpele reclameflyer heel anders dan dat van een menukaart in een luxe restaurant. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in textuur, gewicht, en kwaliteit. Een menukaart is meestal ook gemaakt met het idee dat het lang mee moet gaan, een reclameflyer niet. Bovendien is het doel van de boodschap erg verschillend.

Authentiek drukwerk: Papier met een speciale textuur

Er zijn allerlei manieren om drukwerk een onderscheidend karakter te geven. Zo kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van papiersoorten met een bijzondere textuur. Dit geeft niet alleen een unieke uitstraling aan het drukwerk, maar zorgt er ook voor dat het lekker voelt! We zetten een aantal textuurpapieren op een rijtje:

Tintoretto Gesso

Misschien lijkt Tintoretto Gesso wel de naam van een of andere aparte koffiebereiding, maar de kans dat je deze papiersoort ooit in je handen hebt gehad, is groot. Deze soort wordt gebruikt voor allerlei kaarten. Denk aan verjaardagskaarten, ansichtkaarten en geboortekaarten. De reden hiervoor is dat je op dit soort papier goed kan schrijven. Ook voelt het papier lichtelijk ruw aan en heeft het een nette en degelijke uitstraling door de gebroken witte kleur.

Linnenpersing

De naam verklapt het al: deze papiersoort heeft een linnenstructuur. Je ziet en voelt op het papier de horizontale en verticale lijnen van het linnenraster. Het heeft qua gevoel iets weg van een net tafelkleed of schildersdoek. De kleuren komen er op deze sneeuwwitte papiersoort fraai uit. Door al deze eigenschappen wordt linnenpapier veel gebruikt voor bijvoorbeeld menukaarten, briefpapier en folders.

Texture Vergé

Als je wilt dat je drukwerk een echte klassieke uitstraling heeft, dan is Texture Vergé dé ideale papiersoort. Net zoals linnenpapier heeft deze papiersoort een raster van lijnen. Maar de lijnen van Texture Vergé zijn dunner en kleiner in aantal. Deze luxe papiersoort is ideaal voor deftige doeleinden zoals trouwkaarten of geboortekaarten die een traditionele look moeten hebben.

Old Mill

Een papiersoort vergelijkbaar met Tintoretto Gesso is Old Mill. Beide soorten voelen lichtelijk ruw aan, maar het verschil zit hem in de uitstraling. Old Mill heeft namelijk een klassiekere uitstraling dan Tintoretto Gesso. Dit maakt deze soort enorm geschikt voor rapporten, deftige brochures, of luxe publicaties. Van de ongestreken papiersoorten presteert Old Mill het beste wat betreft de kleurkwaliteit van je drukwerk.

Kraftpapier

Een heel andere papiersoort is kraftpapier. De naam zegt je waarschijnlijk niet veel, maar dit bruinachtige papier wordt vaak als verpakkingspapier gebruikt. Denk hierbij aan het inpakmateriaal van boeketten of van dat soort typische Amerikaanse lunchzakken. Dit sterke kartonachtige papier kan ook gebruikt worden voor kaartjes. Het enige nadeel is dat kleuren er op kraftpapier anders uit komen te zien dan je gewend bent met wit papier.

Nog veel meer soorten papier

Naast de soorten in dit lijstje zijn er nog zo veel meer papiersoorten met elk hun voor- en nadelen. Zo zijn er bijvoorbeeld synthetische papieren die niet te scheuren zijn en waterbestendig zijn. Er zijn ook heel andere soorten zoals goud- en zilverpapier. Of wat dacht je van papier dat compleet gemaakt is van afval, zoals het door ons verzorgde dieetboek van zoete aardappel. Of het dieetboek gemaakt van 10 kilo verpakkingsafval. En dit is nog maar het topje van de ijsberg!

Overweldigen de keuzes je?

Zoals je misschien al vernomen hebt, zijn er gigantisch veel verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je drukwerk nét even wat meer de aandacht trekt. Wij denken daarom graag met je mee. Het werkt natuurlijk het beste om het papier in je handen te hebben, want papier moet je ervaren! Kom daarom vooral een kijkje nemen in onze inspiratieruimte.