Dieet Smakelijk

Het eerste dieetboek van groente

Recentelijk heeft Puntgaaf Drukwerk weer een speciale opdracht uitgevoerd. Deze productie was zelfs zo speciaal dat hij overal het nieuws heeft gehaald.

In het lokale Leidsch Dagblad, op de site van Trouw[1], op de site van het AD[2] en zelfs op de site van het Koreaanse AsiaToday[3]! De bedenker, dieetschrijver Wouter Cornet, werd volop geïnterviewd. Nu ben je waarschijnlijk razend benieuwd waar wij aan meewerkten; een dieetboek ‘Dieet Smakelijk!’, gemaakt van zoete aardappel!

Een boek van bataat, huh?

Zoals je op de foto ziet, is het een dieetboek, waarbij het papier van zoete aardappel is gemaakt. Dit was nog nooit eerder gedaan, wat het heel bijzonder maakt. Van dit zoete dieetboek zijn maar zeven exemplaren gemaakt, waarvan er één al in het Haagse museum Huis van het Boek ligt en een ander in NEMO in Amsterdam. Ook in de Bodleian Libraries van de University of Oxford in Engeland wordt een exemplaar tentoongesteld als onderdeel van de Special Collection Department. Dit is een van de oudste bibliotheken ter wereld en dus een ware eer.

Dieet smakelijk papier

Dit is het tweede boek van Wouter. Eerder kwam hij al bij ons met een ander bijzonder verzoek. Dit ging om een boek dat gemaakt was van 10 kilo afval. Dit afval bestond uit verpakkingspapier en karton van onder andere snoep, koek, chocola, taarten en fastfood. Omdat dit project plezierig verliep, besloot Puntgaaf Drukwerk om nu weer de samenwerking met Wouter aan te gaan. Het huidige boek telt 96 pagina’s, bevat zo’n 40 recepten en is gemaakt uit 2,35 kilo zoete aardappel. De resterende exemplaren van dit bijzondere boek worden verkocht voor 10.999 euro. Maar er is uiteraard ook een ‘gewone’ versie die voor een betaalbaar bedrag te verkrijgen is.

Onze rol

Zoals je begrijpt, was het een flinke uitdaging. Gelukkig konden wij onze expertise, creativiteit en contacten op alle fronten gebruiken. Omdat wij zelf geen fysieke productie in huis hebben, kunnen wij voor elke productie onafhankelijk de middelen kiezen die we nodig hebben voor een perfect eindresultaat. In eerste instantie dachten wij dat het speciale papier van het binnenwerk geprint zou kunnen worden, maar dit bleek niet te kunnen. De vellen papier lagen veel te krom. Dus begon voor ons de zoektocht naar een andere oplossing. Die hebben we uiteindelijk in ons netwerk gevonden. Het binnenwerk is nu gedrukt op een wat oudere drukpers, de Heidelberg GTO 52-2, die het papier wel kon drukken. Zo kon de productie toch afgemaakt worden. Het papier bleek ook te stug te zijn om te kunnen naaien, daarom is het boekblok uiteindelijk garenloos in PUR gelijmd en voorzien van een boekband. In onderstaande video is te zien hoe gebruikgemaakt is van laserstansen om een ‘hap’ uit de omslag te halen. Door de complexiteit van dit project, moesten we gedurende het proces constant testen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we in totaal 6 dagen gedaan hebben over de 7 exemplaren.

Sommige drukkerijen denken in techniek, maar vertalen dit niet naar eenvoud. Wij maken het geheimzinnige grafische taaltje toegankelijk voor de klant. Dit project bevestigt de waarde van een professioneel netwerk. Wij zijn constant op zoek naar de passende oplossingen en partijen en zorgen ervoor dat iedereen enkel bezig is met zijn specifieke specialiteiten. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat wij zo’n mooi resultaat hebben kunnen realiseren. Je hebt iedereen nodig!

Wij zijn enorm blij, tevreden en trots op het eindresultaat. Het is altijd fijn als alles lukt wat je met de klant bedenkt. Zo is het originele idee van Wouter Cornet werkelijkheid geworden en gaat het dieetboek de geschiedenis in als het eerste boek waarbij het papier gemaakt is van zoete aardappel. Een boek om van te smullen!

Net als het eerste exemplaar van De gezellige dikzak op dieet, werd ook dit keer het eerste exemplaar aan Wouter overhandigd bij McDonalds, Schiphol.


Bronnen:

[1] https://www.trouw.nl/nieuws/het-boek-van-deze-dieetschrijver-is-van-groenten-gemaakt-en-kost-11-000-euro~bc5b7454/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[2] https://www.ad.nl/den-haag/museum-krijgt-bijzonder-dieetboek-gedrukt-van-zoete-aardappel-de-waarde-11-000-euro~a2506b20/

[3] https://www.asiatoday.co.kr/view.php?key=20210127010016301