Valse claims papier en drukwerk

Misleidende claims tegen papier en drukwerk

Veelvoorkomende misleidende claims tegen drukwerk en papier vormen een bedreiging voor de industrie. Een voorbeeld is de slogan: ‘ga groen – ga papierloos’. Dit soort claims zijn ongegrond, misleidend en kunnen de perceptie van de consument behoorlijk aantasten.

Financiële organisaties, telecombedrijven en overheden moedigen anderen aan om papierloos te gaan. Maar er wordt vaak vergeten dat veel klanten meer waarde hechten aan communicatie op papier. Een onderzoek dat in 2019 is uitgevoerd door Two Sides toonde de liefde voor print aan[1]. Bij het lezen van boeken, magazines en kranten kwam een duidelijke voorkeur voor papier naar voren.

Verkeerd beeld

Het gebruik van deze misleidende claims is vooral heel zonde omdat het een verkeerd beeld schetst. Een misvatting is dat de papierindustrie heel belastend is voor het milieu. Maar de industrie is juist een wereldleider als het aankomt op duurzame materialen, vernieuwbare energie en recycling. De Europese bossen, waar hout gekapt wordt om te gebruiken voor papier en allerlei andere producten, groeien met meer dan 1.500 voetbalvelden per dag[2]. Het totale bosoppervlak neemt al tientallen jaren sterk toe in Europa. Daarnaast wordt in Nederland 88 procent van het papier gerecycled en in Europa ligt dit percentage op 72 procent[3].

Duurzaamheid digitale communicatie overschat

De duurzaamheid van digitale communicatie wordt daarentegen al snel overschat. Er wordt niet stilgestaan bij de enorme datacenters die gigantische stroomverbruikers zijn. Het is zelfs zo dat de footprint van een digitale mail met bijlage (document, afbeelding, handtekening et cetera) vergelijkbaar is met het maken en verzenden van een ansichtkaart. Daarnaast hebben e-mails ook minder impact. Zo moeten er zeven e-mails verstuurd worden om hetzelfde effect te hebben als een papieren direct mail. Op basis van effectiviteit ligt de CO2-uitstoot van een digitale mailing wel drie of vier keer zo hoog als een papieren mailing[4].

Bronnen:

[1] https://www.twosides.info/UK/new-research-reveals-a-love-for-print-but-environmental-myths-persist/

[2] Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Global Forest Resources Assessment 2005 – 2015.

[3] https://prn.nl/prn-en-het-prn-systeem/feiten-en-cijfers/

[4] https://papierenkarton.nl/duurzaamheid-mvo/papier-versus-digitaal/print-en-e-mail/