Lees hier waar je grafische kunstwerken kunt zien tijdens de Nationale Museumweek

Wist je dat het deze week Nationale Museumweek is? Van maandag 9 tot en met zondag 15 april 2018 zetten ruim 400 musea hun unieke collecties tijdens de Nationale Museumweek in de schijnwerpers. Ook grafische musea door het hele land doen mee.

Nationale Museumweek

Uiteraard behoort ons grafische erfgoed ook tot het cultureel kapitaal. Benieuwd waar je deze week  mooie tentoonstellingen van grafische werken en ontwerpen kunt zien? Wij zetten er een aantal op een rij.

Drukkerijmuseum Meppel

Het pronkstuk van Drukkerijmuseum Meppel is de Intertype zet- en gietmachine. Deze machine zorgde voor een revolutie in de zetterij eind negentiende eeuw. De zetter kon met de Intertype namelijk sneller werken, omdat hij – terwijl de eerste regel werd gegoten – alvast de 2e regel kon typen.

Op woensdagmiddag 11 april is deze machine volop in bedrijf zodat je zelf kunt aanschouwen hoe deze machine gebruikt werd in de zetterij. Verder kun je het kleinste Bijbeltje ter wereld bewonderen. Op dinsdag, woensdag en vrijdag kun je zien hoe vroeger papier geschept werd. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er op zetterij en drukkerij demonstraties en drukpersen zijn in bedrijf.

Nederlands Steendrukmuseum

In het Nederlands Steendrukmuseum beleef je alles over het ontstaan en de toepassing van de uitvinding van de steendruk en lithografie. Ook de relatie met de microchip wordt getoond. Op zondagmiddag 15 april zijn er op diverse tijdstippen speciale rondleidingen door deze expositie door gastconservator Aat Vervoorn. Tijdens het Museumweekend kun je een speciale balpen tegen een kleine vergoeding laten graveren met je naam. Voor iedere bezoeker is er (zolang de voorraad strekt) een leuke attentie. Op beide dagen zijn er drukdemonstraties in het museumatelier.

Museum Meermanno

Elke zondag kunnen bezoekers van Meermanno al een bezoek brengen aan de drukkerij van Meermanno. Een professionele drukker vertelt over zijn vak en je kunt zelf een afdruk maken op één van de oude drukpersen. Met de Museumweek krijgt de drukkerij een gouden tintje: op zondag 15 april kun je gratis een Bling Bling boekenlegger afdrukken. Op goudpapier, met glitters en diamantjes, maak je hem helemaal over de top! Voor de liefhebbers is bovendien de spraakmakende expositie ‘Porno op papier. Taboe en tolerantie door de eeuwen heen’ te zien.

Museum Joure

In Museum Joure loopt dubbelexpositie ‘Printkeunst’ als onderdeel van Lân fan Taal, één van de hoofdprogramma’s van Leeuwarden-Fryslân 2018. In het museum èn in Tresoar (Leeuwarden) zijn verscheidene bijzondere drukwerken te zien. Ruim 40 professionele en amateurdrukkers uit heel Europa maakten hiervoor een speciaal drukwerk. Alle drukkers werd gevraagd om in hun ontwerp een pompeblêd te verwerken. Dat geeft een extra verbinding tussen de drukwerken. Van de totale oplage van de 65 drukwerkverzamelingen zijn er twee gebruikt voor de exposities. De andere exemplaren worden gebundeld in een speciale, luxe ‘Printkeunstdoaze’.

Drukkunstmuseum Maastricht

Op vrijdag 13 april gaat Maastricht weer los tijdens de derde editie van Museumnacht Maastricht. Ook het Drukkunstmuseum is dan van 20.00 tot 01.00 uur geopend voor een ‘Demonstratie drukpers en workshop’ over de boekdrukkunst en loden letters. In de gewelfkelder, die is ingericht als Regout-drukwerkplaats, staat een originele gravure drukpers. Hier wordt uitleg gegeven over hoe in 1860 afbeeldingen op keramische producten werden aangebracht.

Bron: printpakt.nl