de Telefoongids

Laatste Telefoongids wordt een collectors item

Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn en dat is ook zeker het geval bij het afscheid van de Telefoongids. Na 138 jaar trouwe dienst, verschijnt-ie dit jaar dan voor het allerlaatst. ”Na al die tijd was het best een lastige beslissing om ermee te stoppen.”

De afgelopen jaren ploften er nog vier miljoen dikke Telefoongidsen op Nederlandse deurmatten. Maar deze week maakte DTG, uitgever van De Telefoongids bekend dat de editie van 2018 echt de laatste wordt. Uit onderzoek dat het bedrijf liet uitvoeren is gebleken dat nog maar twee procent van de ondervraagden de gids onmisbaar vindt. Daarom stoppen ze dus per 2018 met de papieren uitgave.

Volhouder

De Telefoongids (en de Gouden Gids) overleefden andere iconen als de praatpaal, het telefoonhokje en de floppydisk. Tot 2015 was er zelfs een wettelijke plicht om de telefoonnummers ook in een boek aan te bieden. Maar zo’n dikke papieren gids is toch echt niet meer van deze tijd, zo blijkt.

Online ouderen

Eric Wiechers, topman van DTG: “Na 138 jaar is het best moeilijk om te stoppen. Wat ons lang tegenhield was dat er wel een alternatief moest zijn voor die ouderen die niet goed met internet kunnen omgaan. Voor hen bieden we straks cursussen aan om online telefoonnummers en adressen te vinden.” Natuurlijk kunnen ouderen die geen online aspiraties hebben gewoon een oud telefoonboek blijven gebruiken. Ook blijft de telefonische nummerinformatielijn 1819 beschikbaar.

Historie

De Telefoongids verscheen voor het eerst in 1881, vijf jaar nadat Alexander Bell patent op de eerste werkende telefoon aanvroeg. In de allereerste gids stonden nog maar 49 aansluitingen, het boek(je) was in te zien bij de telefooncentrale. In 1913 was de gids nog steeds alleen in te zien bij het postkantoor, maar stonden er al wel 75.000 aansluitingen in.

Milieubelastend

Hoogtepunt van de gids was in de jaren tachtig: iedereen heeft thuis een telefoon, maar nog geen internet. De PTT verspreidde gratis huis aan huis ‘regionale’ telefoonboeken, in 45 verschillende edities. Daarna luidt internet de ondergang van de papieren gids in. In 1996 komt KPN met detelefoongids.nl, na de eeuwwisseling wordt de digitale versie langzaamaan vaker gebruikt dan de papieren exemplaren. De gratis huis-aan-huisverspreiding komt onder druk te staan: te belastend voor het milieu.

Collectors item

In februari zullen de laatste gidsen worden verspreid: vanaf 8 februari in de regio Dordrecht-Spijkenisse, vanaf 20 december de aller-, allerlaatste in de regio Enschede. In de rest van Europa is het niet anders: in Groot-Brittannië worden de Yellow Pages vanaf 2019 niet meer gedrukt. Wiechers: “We maken er in Nederland in ieder geval een speciale laatste editie van, een collectors item.”

 

Bron: ad.nl