De kracht van drukwerk

Waarom zou ik mijn marketingbudget besteden aan offline media?

Vaak wordt onterecht gedacht dat adverteren via traditionele (offline) media passé is. Maar zelfs tijdens de digitale transformatie gedurende de pandemie, is het nog steeds van uiterst belang.

Zo zijn volgens een onderzoek van Adfact offline mediabestedingen in 2021 met 10% gestegen ten opzichte van 2020 [1]. Dit is bijna gelijk aan het niveau van vóór de coronacrisis. In totaal werd er maar liefst 4,7 miljard euro uitgegeven aan offline marketing. Jumbo, Albert Heijn, Lidl, Kruidvat, en Bol.com zien als koplopers duidelijk het belang in van offline media-investeringen.

Wat is offline media?

Offline media omvat alle traditionele manieren van informatie-uitwisseling. Om specifiek te zijn, alle manieren die niet op het internet zijn. Denk aan radio, televisie, reclameborden, maar ook drukwerk. Bij offline marketing wordt er geadverteerd via deze media. Het onderzoek van Adfact laat zien dat bedrijven deze vorm van marketing nog steeds enorm belangrijk vinden. Niet alleen de detailhandel ziet het belang, maar ook de mediasector en de verkeer & vervoer sector besteden veel aan offline media. De NS was bijvoorbeeld de grootste procentuele stijger in 2021 met een groei in bestedingen van maar liefst 878,6% ten opzichte van 2020. Het doel daarbij was om via offline marketing meer mensen aan te trekken tot het treinreizen.

Wat maakt offline media nog steeds zo belangrijk?

Je kan niet iedereen bereiken met alleen online media. Er zijn nog altijd meer dan 400.000 Nederlanders die geen internettoegang hebben [2]. Bovendien geven ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders aan dat ze het gebruik van digitale apparaten lastig vinden. Om deze groep te kunnen bereiken is offline marketing van cruciaal belang. Naast deze groep bereik je natuurlijk ook een enorm grote groep van mensen die zowel door offline als online media bereikt worden.

Vaak bereik je mensen ook persoonlijker met offline marketing. Online marketing wordt vaak verspreid via algoritmen, terwijl offline marketing vaak verspreid wordt door mensen. Door dit grotere aandeel aan menselijke bijdrage komt offline media authentieker over. Denk bijvoorbeeld aan het fysiek verspreiden van flyers in vergelijking met het versturen van e-mails via een automatisch systeem.

Doordat het authentieker overkomt, is offline marketing van groots belang om loyale klanten te werven en te behouden. Midden- en kleinbedrijven berusten vaak op deze loyale klanten. Loyaliteit ontstaat uit persoonlijke banden met klanten. Offline media draagt hier meer aan bij dan online media. Dat is dan ook de reden dat offline media juist zo belangrijk is voor dit soort bedrijven. De klanten moeten het gevoel hebben dat jij ze individueel belangrijk vindt en niet alleen als onderdeel van een doelgroep. Meer over de unieke kracht van drukwerk lees je hier.

Offline en online kunnen elkaar ondersteunen

Een van de sterkste marketingtechnieken is om online en offline marketing te combineren. Een voorbeeld is het versturen van actieflyers met coupons die mensen kunnen invoeren op een webpagina. Iets soortgelijks is te zien bij Kruidvat (nummer 4 in de top 5 van offline mediabesteders). In hun reclamefolders wijzen ze mensen op de korting die ze kunnen krijgen via de app. Hierbij wordt er duidelijk een connectie tussen offline media (reclamefolder) en online media (app) gelegd.

Kruidvat is niet de enige uit de top 5 die deze twee vormen van marketing combineert. Zo geven bijvoorbeeld Albert Heijn en Jumbo allebei magazines uit met recepten. In deze magazines wordt er weer op gewezen dat je je favoriete recepten gemakkelijk kunt bekijken en opslaan in de app. Hier kun je weer de duidelijke connectie tussen offline media (magazines) en online media (app) zien.

Natuurlijk kunnen de grootste bedrijven van Nederland dit soort drukwerk betalen. Toch kun je als midden- en kleinbedrijf nog steeds mooi drukwerk laten maken voor een betaalbare prijs. Zo kun je toch klanten op een persoonlijke manier benaderen. Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we samen kunnen doen.

Bronnen:

[1] Adfact. (2021, december). Ondanks pandemie in 2021 forse mediabestedingen: ruim €4,7 miljard. https://adfact.nl/wp-content/uploads/2021/12/Adfact-Persbericht-jaarcijfers-2021.pdf

[2] https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/97-procent-nederlanders-had-in-2019-thuis-internet/#:~:text=In%202019%20gaf%2097%20procent,groep%20van%20453%20duizend%20mensen