Hoe doe je een digitale detox?

Hoe doe je een digitale detox?

Je wordt de hele dag door gebombardeerd met een eindeloze stroom aan informatie. Soms word je hier helemaal gek van, maar hoe doe je hier iets aan?

Eén ding dat je kan proberen is de digitale detox. Weet je niet wat een digitale detox is? In een eerder artikel hebben wij dit al voor je behandeld. In dit artikel geven we je de belangrijkste tips om aan de slag te kunnen met een digitale detox.

Stel concrete doelen op

Eén van de belangrijkste dingen bij een digitale detox is een goed plan. Wat wil je bereiken? Wil je bijvoorbeeld minder tijd doorbrengen achter je telefoon, op sociale media, of achter alle schermen in het algemeen? Voor hoelang wil je dit doen? Welke digitale gewoonten heb je die je wilt veranderen? Denk hier rustig over na en stel realistische concrete doelen op.

Gun jezelf een goede nachtrust

De nachtrust is een enorm belangrijk onderdeel van de digitale detox, omdat een goede nachtrust bepalend kan zijn voor een goed begin van de dag. Wat enorm veel kan helpen is het aanzetten van de nachtmodus op je telefoon of je computer. Dit schakelt het intense blauwe licht uit dat verantwoordelijk is voor het actief houden van je brein. Je zult hierdoor moe worden in plaats van wakker blijven. Het is handig om de nachtmodus een uur voordat je gaat slapen aan te zetten. Zo geef je jezelf genoeg tijd om moe te kunnen worden.

Een extra tip voor het verbeteren van je nachtrust is om überhaupt niet je telefoon in je slaapkamer te hebben. Leg hem in een andere kamer. In plaats van je telefoon zou je een alarmklok kunnen gebruiken.

Zet (push) notificaties uit

Notificaties zorgen ervoor dat je vaak je telefoon pakt. Soms zijn deze natuurlijk handig als je wacht op een specifiek berichtje. Helaas leidt het je vaak af en verstoort het je concentratieboog. Tijdens een digitale detox wil je het liefst zoveel mogelijk notificaties uitzetten en zeker de push- en geluidsnotificaties. Het is ook gewoon lastig om niet je telefoon te checken als je een geluidje hoort of een lampje ziet. Maak het jezelf makkelijker om je telefoon niet te pakken door de notificaties uit te zetten. De meeste apparaten hebben een niet storen-functie die je hiervoor aan kan zetten.

Vervang scherm met papier

Veel informatie die je op een scherm leest, kan ook op papier gelezen worden. Door voor een papieren alternatief te kiezen, kun je even een momentje vrij zijn van schermen. Het is bovendien bewezen dat je meer informatie tot je kan nemen bij het lezen op papier in plaats van op een elektronisch scherm [1]. Daarom is het aan te raden om af en toe een goed boek of tijdschrift te lezen. Dit kan ook enorm rustgevend voor je zijn. Probeer dus vooral tijdens je digitale detox vaker voor het papieren alternatief te kiezen.

Bron

[1] Clinton, V. (2019). Reading from paper compared to screens: A systematic review and meta‐analysis. Journal of Research in Reading, 42(2), 288-325. https://doi.org/10.1111/1467-9817.12269