Verantwoord bosbeheer door FSC

FSC: papier voor de toekomst

Het gebruik van papier op de werkplek is vrijwel onvermijdelijk. Papier wordt gebruikt voor van alles: van het kopiëren van rapporten tot het printen van flyers. Papier wordt gemaakt uit houtpulp die vaak afkomstig is uit bossen. Maar deze bossen zijn van enorm belang en moeten beschermd worden, hier is de FSC voor.

Waarom is het belangrijk om de bossen te beschermen?

Ontbossing zorgt voor zo’n 15% van de wereldwijde -uitstoot en is dus een grote factor in klimaatverandering. Daarnaast zijn bossen ook erg belangrijk voor de dieren en mensen die er afhankelijk van zijn. Voor de lokale bevolking levert het onder andere werk en voedsel, maar het zorgt ook voor klimaatregulatie en fijnstoffiltratie.

Wat is FSC?

De forest stewardship counsil (FSC) is een internationale non-profitorganisatie die is opgericht om het verantwoord beheer van bossen te bevorderen. Dit doen ze onder andere door middel van het FSC-keurmerk voor papier. Het FSC-keurmerk wordt gesteund door milieuorganisaties zoals het WWF en Greenpeace. Het FSC-keurmerk is de hoogste standaard voor verantwoord bosbeheer. FSC wordt door een onafhankelijke partij gecontroleerd en is transparant over alle genomen beslissingen. Dit zorgt ervoor dat het FSC-keurmerk door veel grote internationale bedrijven gebruikt wordt. Papier met het FSC-keurmerk is geproduceerd aan de hand van strenge eisen die zorgen voor duurzaam en verantwoord bosbeheer. Deze strenge eisen zijn onder andere:

  • Het hout voor papier wordt niet gehaald uit bossen met een hoge natuurwaarde. Bossen met een hoge natuurwaarde kunnen vitaal zijn voor bepaalde dier- en plantsoorten en dus van cruciaal belang zijn voor het overleven van deze soorten. Deze bossen mogen daarom niet gekapt worden.
  • Boskap mag niet leiden tot bos- of biodiversiteitsverlies. Na het kappen van het bos moet het de kans krijgen om weer aan te groeien. Een balans tussen kappen en aangroeien moet gevonden worden.
  • Er wordt rekening gehouden met het belang van de lokale gemeenschap. De lokale gemeenschap is afhankelijk van het bos. Het sociale en economische welzijn van de bosarbeiders en de formele en traditionele rechten van de bevolking moeten worden meegenomen in het beheerplan voor het bos.

Het FSC-keurmerk stelt alleen eisen aan de herkomst van de grondstoffen voor papier, het stelt geen eisen aan productieprocessen, energieverbruik of afvalverwerking.

Waarom is het FSC-keurmerk van belang?

Door papier met het FSC-keurmerk te gebruiken kun je de -voetafdruk van jouw bedrijf helpen verkleinen. Dit draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van jouw bedrijf en het afremmen van klimaatverandering. Daarnaast worden jongeren in Nederland steeds milieubewuster en milieu kritischer. Dit wordt geïllustreerd door onder andere de klimaatmars in Den Haag van september vorig jaar. Aan deze mars deden ongeveer 35.000 mensen mee om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ook internationaal is hier steeds meer aandacht voor. Denk hierbij alleen al aan de protestacties ingezet door Greta Thunberg die tijdens de global week for future zorgde voor 4.500 stakingen in 150 landen.

[image_with_animation image_url=”1828″ alignment=”” animation=”Fade In”]

Om deze groeiende groep mensen te kunnen blijven aanspreken is het dus belangrijk als bedrijf om mee te gaan met de tijd. Dit kan onder andere door bij het gebruik van papier, verantwoorde en milieubewuste keuzes te maken. Het FSC-keurmerk is een uitkomst hiervoor.

Bronnen: