Pro Young Carton Designer Awards

Creatief karton: laat je verbazen!

De Europese associatie van kartonfabrikanten, Pro Carton, organiseert ieder jaar een competitie voor het ontwerpen van verpakkingen van karton. De ‘Pro Carton Young Designers Award’ competitie is ondanks Covid-19 ook dit jaar weer gehouden.

De competitie heeft als doel om het gebruik van karton te promoten, omdat het op het gebied van duurzaamheid het beste verpakkingsmateriaal is. Karton heeft de kleinste CO2 voetafdruk van alle verpakkingsmaterialen. Daarnaast is karton erg goed recyclebaar, zo’n 85% van het karton wordt gerecycled en ongeveer 50% van het karton op de markt is gemaakt van gerecycled karton[1]. De competitie is bedoeld om de creativiteit van jongeren aan het werk te zetten en te benutten op het gebied van kartonnen verpakkingen. Dit jaar hebben 556 jongeren meegedaan aan de competitie, hieruit zijn 22 finalisten gekozen door een vakjury op het gebied van karton.

De winnaars van de award uit zes verschillende categorieën

Creative Cartonboard Packaging: Food & Drink

Deze categorie is bedoeld voor de beste verpakking op het gebied van eten en drinken. Gabriela Butincu heeft dit jaar gewonnen met haar ontwerp ‘easy-to-use flour box’. Het is een verpakking met een ingebouwde bloem zifter (meelzeef) wat voor meer gemak zorgt.

Easy to use flour box
Zig Zag Zig

Creative Cartonboard Packaging: All other

Deze categorie is voor de beste kartonnen verpakking op het gebied van alles behalve eten en drinken. Lorenz Keiblinger heeft dit jaar gewonnen met zijn ontwerp ‘Zig zag zig’. Het is een messenhouder die het mes stil kan houden terwijl je het mes nog wel kunt zien. De jury noemde het ‘simpelweg briljant of briljant simpel’.

Save the Planet

Deze categorie is voor het beste gebruik van karton om niet duurzaam materiaal te vervangen of te verminderen en om zo te helpen de planeet te redden. In deze categorie heeft Max Gugenham gewonnen met zijn ‘cardboard pats’. De jury noemde het ontwerp ‘simpel maar toch effectief’. De cardboard pats kunnen gebruikt worden bij het verpakken van pakketjes en kunnen zo het gebruik van bubbeltjesplastic en ander verpakkingsmateriaal verminderen.

Cardboard pats
Avis

Newcomer award

Deze categorie is voor het beste kartonnen ontwerp gemaakt door een student die van een universiteit afkomt die nog nooit gewonnen heeft. Yana Malakhovskaya heeft dit jaar gewonnen met haar ontwerp ‘Avis’. Het ontwerp is een notenverpakking in de vorm van een vogel met een opening bij de snavel van de vogel. De jury noemde het een ‘leuke en attractieve verpakking voor consumenten van alle leeftijden’.

Creative cartonboard award

Deze categorie is voor het beste gebruik van karton buiten de verpakkingsmarkt. Nora Karl, Mirjam Bauer en Maureen Seel hebben dit jaar gewonnen met hun ontwerp ‘Fulfil’. Het ontwerp is een tamponhouder en de jury noemde het een erg ‘innovatief en goed’ ontwerp.

Fulfil
Fulfil

Public voting award

Deze categorie is voor het beste verpakkingsontwerp gekozen door het publiek. Het ontwerp van Nora Karl, Mirjam Bauer en Maureen Seel ‘Fulfil’ heeft ook in deze categorie gewonnen.