Verkoopcijfers boeken dalen niet meer

In de afgelopen zes jaar ging het niet heel goed met de verkoop van fysieke boeken. Maar er is goed nieuws: in 2015 is de boekenverkoop op peil gebleven. Dat blijkt uit de Boekenbarometer die distributeur CB, voorheen Centraal Boekhuis, heeft gepubliceerd.

Duurder
Helaas betekent dat voor de 1354 fysieke boekhandels die bij CB bekend zijn niet dat ze kunnen indutten. De verkoop van zowel digitale boeken als die van fysieke boeken via internet groeit namelijk gestaag. En dat gaat ten koste van de boekhandelaren. Dit komt vooral omdat fysieke boeken in winkels de laatste jaren duurder zijn geworden. E-books zijn daarentegen steeds lager geprijsd.

Ondanks dat het aantal verkochte boeken steeds daalde, kwamen er wel meer boektitels uit. In 2015 zat daar even een dipje in, maar dit jaar is de verwachting dat het aantal nieuwe titels weer op circa 30.000 boeken uit komt.

Minder afhankelijk
Verder laat de Boekenbarometer, een weergave van ingekochte boeken bij uitgevers, zien dat boekhandelaren minder afhankelijk worden van bestsellers. Titels uit de top 100 waren vorig jaar goed voor 12,8% van de totale verkopen. In 2010 was dat 15,4%.

Bron: fd.nl