giclée

Nieuwe Kunst: het giclee drukwerk van Ray Caesar

De Britse kunstenaar Ray Caesar, heeft een wel heel bijzondere manier van het vervaardigen van zijn kunstwerken: hij ontwerpt zijn werken op de computer en print ze uit.

Ray Caesar (1958) vertegenwoordigt het zogeheten pop-surrealisme. Hij wordt sinds 2000 gezien als pionier van een nieuwe generatie kunstenaars die geheel digitaal hun kunst maken. Zijn werken zijn geen schilderijen of foto’s, maar prints, klassiek ingelijst en afgedrukt op een ondergrond met een textuur van een middeleeuws paneel. Hierdoor lijkt het net alsof je naar een ouderwets schilderij kijkt, maar net even anders…

De exclusieve computerprints van de Canadese kunstenaar worden vermenigvuldigd in een oplage van twintig exemplaren en kosten wel 4.200 euro per stuk.

giclée
Diverse werken van Ray Caesar©

Het ontwerpproces

Van de werken geen origineel bestaat. Het origineel bevindt zich alleen virtueel in Caesar’s 3Dsoftware ‘Maya’. Ray: “Ik maak modellen in 3Dsoftware Maya. Ik bedek de modellen met zelf geschilderde en gemanipuleerde fotografische texturen die ik rond de modellen ‘drapeer’. Elk model wordt vervolgens opgezet met een onzichtbaar skelet dat ervoor zorgt dat het model elke gewenste houding kan aannemen. Digitale verlichting en camera’s worden toegevoegd met schaduwen en reflecties te simuleren die van een echte wereld.”

Het giclee drukproces

Zoals eerder gezegd, Ray Caesar maakt zijn werk in Maya, een 3D modelleerprogramma. Ook 3D films worden bijvoorbeeld met dit programma gemaakt. Om het werk te kunnen tonen drukt hij af in de giclee druktechniek, deze afdruk is dus meteen het origineel. De giclee kunstdruk heeft een gelijkwaardige plaats ingenomen tussen de meer bekende traditionele grafiektechnieken als de ets, zeefdruk en steenlitho.

Giclee prints worden vervaardigd met een enorme hoge resolutie (minimaal 1140 dpi tot 2880 dpi) en er wordt gedrukt met hoog-gepigmenteerde waterbestendige archival pigment inkten op zuurvrije materialen. De canvas en papiersoorten zijn speciaal voorzien van een onderlaag (coating) die zorgt dat de inkten niet worden afgebroken.

Op de pixel nauwkeurig

Vanuit het masterbestand wordt de kunstdruk of oplage vervaardigd. De giclee wordt per stuk vervaardigd en is altijd van een rasterloze kwaliteit. Het is geen massa productieproces. Het vervaardigen van een ‘certified art giclée’ is een ambachtelijk werk en wordt uitgevoerd door een masterprinter. Ray Caesar controleert elke print op de pixel nauwkeuring voordat hij zijn handtekening eronder zet.

Wil je weleens zo’n werk van Ray Caesar in het echt zien? Bij galerie KochXBos zijn al sinds 2005 exposities van de Canadese kunstenaar te zien. Kijk hier voor meer info.

Ook een kunstwerk laten drukken? Neem snel contact met ons op via 071-528 42 50 of mail naar info@puntgaafdrukwerk.nl!