Richt je huis in met papier en karton

Kartonnen designmeubelen worden steeds populairder en zijn hip. De ontwerpen worden steeds mooier en de variatie steeds groter. maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf aan het DIY-en slaan. Keuze te over!

Misschien denk je bij papier en karton nog steeds vooral aan verpakkingen of die stapel verhuisdozen in de schuur. Natuurlijk  wordt papier en karton hoofdzakelijk als verpakkingsmateriaal gebruikt, maar toch ontdekken steeds meer ontwerpers het als een duurzame bouwsteen voor meubels. Ze maken simpele krukjes van een paar tientjes of verfijnde designmeubelen van honderden euro’s. Gerecycled karton is hip en bovenal duurzaam!

Raw Eco Design van eigen bodem

Het Amsterdamse bedrijf Raw Eco Design biedt een enorme collectie kartonnen kasten aan. Je kunt via de website kiezen voor een kant en klaar ontwerp, maar als je zin hebt om zelf iets op de juiste maat voor jouw woning te ontwerpen, kun je de maten en een schets van je ontwerp mailen of appen naar het bedrijf. Zij gaan dan voor jou aan de slag en binnen twee tot zes weken heb je dan misschien wel een door jou zelf ontworpen kartonnen kast in huis. Raw Eco Design verkoopt alweer vijf jaar kartonnen designkasten en dressoirs.

Hoe werkt het?

Het systeem is simpel: je schuift de dikke planken in elkaar, en klaar. Er komen geen lijm, vervelende schroefjes of pluggen aan te pas. Het concept achter de kasten is namelijk dat je de kasten vaker in- en uit elkaar kunt halen, voor als je bijvoorbeeld vaak verhuisd.  Een kast van Raw Eco Design kost tussen de 160 en 560 euro, afhankelijk van de grootte.

credit: Raw Eco Design

Nog meer Dutch Design

Vindt je een hele ast van karton een beetje veel van het goede? Bij Dutch Design kun je krukjes van karton bestellen. De krukjes zijn er in vele ontwerpen; met boomstam- en koeienhuidprint tot Delfts blauw. De ‘Dutch Design Chair’ kwam in 2011 op de markt en werd zo’n succes, dat het krukje in veel woonwinkels in Nederland te koop is.

Duurzaam?

Leuk, al die kasten en krukjes van karton, maar wat als je er een dienblad vol hete koffie overheen gooit? Een paar waterdruppeltjes op een kast van Raw Eco Design blijkt niet erg te zijn, maar een flink overstromende plantenschotel? Dat kan niet. Door een kast met houtverf te schilderen zal hij wel waterresistent worden en langer mee gaan.

credit: dutch design

Cartoni design

Cartoni Design heeft de oplossing gevonden tegen de kwetsbaarheid van karton. De kartonnen tafels van Cartoni worden geimpregneerd, waardoor limonade, rode wijn, tomatensaus geen probleem veroorzaken. de tafel gaat járen mee.

Golfstructuur

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de meubelen van cartoni niet van karton zijn. Dat komt omdat het karton wordt ingepakt met andere materialen. Als je goed van dichtbij kijkt, herken je de golfstructuur van het karton.

https://www.instagram.com/p/BaCIRTFB5EJ/?taken-by=cartoni_design

Scraplights

Kidsproof en veilig zijn de kartonnen lampen ‘Scraplights’ van het merk Graypants. De sferische lampen bestaan uit dunne kartonnen ringen. Deze worden met een laser gesneden en daarna met de hand in elkaar gezet.  Alle lampen hebben een brandwerende laag, zodat ze niet zomaar vlam vatten.

credit: Scraplights door Greypants

DIY

Ben je handig en heb je thuis een stapel karton liggen. Ga dan zelf aan de slag! Op youtube zijn talloze instructies te vinden hoe je gemakkelijk en snel een kartonnen meubel maakt. Kijk bijvoorbeeld voor een honingraatkartontafel op vtwonen.nl.

Heeft u interesse in mooi design? Neem snel contact met ons op via info@puntgaafdrukwerk.nl of bel 071-528 42 50.