papierformaten

Keuzes keuzes: papier en papierformaten

Als u drukwerk wilt laten maken, is het goed om van te voren eens te kijken wat er precies allemaal mogelijk is en wat u mooi vindt. Kijk bijvoorbeeld eens hoe bedrijven in uw omgeving hun drukwerk hebben geregeld. Daarnaast is het handig om te weten waar u precies uit kunt kiezen. Natuurlijk gaan wij met u in gesprek als u een opdracht heeft, maar het is vaak ook goed als u zelf al een beetje weet welke richting u op wil.

Zo zijn er ontzettend veel soorten papier en papierformaten waar u uit kunt kiezen voor uw drukwerk. Wat is het verschil tussen een A- en B-serie? Wat is de standaard afmeting van een visitekaartje? Wat voor uitstraling moet uw drukwerk hebben; luxe of juist een beetje ruig? Moet de afwerking mat of glanzend zijn..? Onderstaand een handleiding die kan helpen om het papier te kiezen dat bij uw bedrijf past!

Papierformaten

Allereerst is het goed om te kijken naar de verschillende formaten waar u uit kunt kiezen.

papier
Fotocredit: Staples.nl

A-serie

Zowel thuis als op kantoor is de A-serie het meest populaire papierformaat. A0 is het grootste papierformaat en wordt gebruikt voor grote, opvallende posters. Het formaat loopt vervolgens af naar A1 (ideaal voor flip-overs), A2 (algemeen formaat voor posters), A3 (perfect voor informatieborden op kantoor), A4 (standaard kantoorpapier), A5 (flyers en brochures) en A6 (briefkaartformaat). Er zijn ook A7 en A8 formaten beschikbaar die voornamelijk worden gebruikt voor notities en knutselwerken.
Ieder formaat is twee keer zo klein is als het vorige.

 

papier
Fotocredit: Staples.nl

B-serie

De B-serie is minder bekend, maar is ideaal als het A-formaat net tekort komt. De formaten van de B-serie liggen tussen de formaten van de A-serie in (B2 ligt bijvoorbeeld tussen het A2- en A3-formaat). Grotere B-formaten (B0 en B1) kunnen niet op particuliere printers afgedrukt worden en worden daarom vaak professioneel gebruikt voor het afdrukken van grote posters en displays.
B-formaten zijn populair voor boeken, enveloppen en paspoorten.

papier
Fotocredit: Staples.nl

Carré formaten

Dit formaat wordt voornamelijk gebruikt voor enveloppen. Het volgt een vergelijkbaar patroon als de A- en B-serie. Over de afmetingen van de Carré-serie is slim nagedacht: als u kijkt naar de afmetingen van de C4, ziet u dat deze ietwat groter is dan de A4. Hierdoor past een vel van A4-formaat perfect in de envelop van C4-formaat.

 

 

 

 

 

 

Internationale papierformaten

Naast de A-, B en C- serie, bestaan er ook nog internationale formaten en pixel formaten. Overal ter wereld (behalve in Canada en de Verenigde Staten) worden internationale papierformaten aangehouden (bekend als ISO 216) om het allemaal wat makkelijker te maken. Naast de traditionele afmetingen van papier in mm, is het ook mogelijk om papier in pixels te meten. Dit is meer gebaseerd op hoe het op uw scherm verschijnt, in plaats van op het papier zelf. De maten verschillen en zijn afhankelijk van uw beeldschermresolutie, ook wel bekend als dpi. Over het algemeen verbetert de kwaliteit van de afbeeldingen bij hogere resoluties. De meest voorkomende resoluties zijn:

 • Hoge resolutie (HR) – 300dpi
 • Lage resolutie (LR) – 72dpi

Gewicht: wat is G/M2?

G/M2 is de manier waarop het gewicht van papier wordt gemeten. Het staat voor ‘aantal grammen per vierkante meter’ en geeft aan hoeveel een vel papier per vierkante meter weegt. Welke gewichten zijn beschikbaar en waar worden ze voor gebruikt?

papier

Afwerking: glad of met structuur

De afwerking van papier bepaalt de uitstraling. De afwerking kan glad of gestructureerd zijn. Met zoveel keuze aan afwerkingen, kan het een moeilijke opgave zijn om het juiste papier te selecteren. Maar maakt u zich geen zorgen: hier volgt een overzicht van de soorten afwerkingen en waar u ze het beste voor kunt gebruiken.

Gladde afwerkingen

Er zijn veel soorten papier die vallen onder de categorie gladde afwerkingen. Dit is afhankelijk van de druk die tijdens het papierfabricageproces wordt uitgevoerd. De verschillen zijn er subtiel en voordat u besluit welk papier u kiest, is het handig om te weten wat deze verschillen zijn.

 • Is standaard papier voldoende? De naam geeft het al aan: glad papier is glad, waardoor het ideaal is voor zakelijk gebruik. Uw zakelijke schrijfwaren en briefhoofden krijgen een professionele en rustige uitstraling waarmee u indruk zult maken op uw (potentiële) klanten.
 • Wilt u de afdrukken beschermen? Laserpapier is bestand tegen de hitte van laserprinters, waardoor afdrukken haarscherp zijn en ongewenste krulranden achterwege blijven.
 • Gebruikt u het op kantoor? Bondpapier is economisch kopieerpapier dat oorspronkelijk is ontworpen voor zakelijke documenten. Niet zo zeer hoogwaardig, maar over het algemeen is het uitstekend voor gebruik op kantoor.
 • Moet u belangrijke documentatie printen? Als de verpakking van uw papier geen afwerking noemt, dan is het waarschijnlijk geweven. Dit is een van de meest voorkomende soorten papier met een afwerking van topkwaliteit. Hierdoor is het uitstekend geschikt voor uw meest belangrijke afdrukken.
 • Bent u op zoek naar een afwerking van hoge kwaliteit? Perkament is een ideale afwerking voor boeken, catalogi, nieuwsbrieven en handleidingen: de afwerking ziet er glad uit, terwijl het een beetje voelt als de buitenkant van een eierschaal.

Afwerking met structuur

 • Wilt u indruk maken met een zakelijke afwerking? Vergé is vrij luxe: het geeft kwaliteit en klasse aan bijvoorbeeld uw zakelijke visitekaartjes met vaak parallelle lijnen die erdoorheen lopen.
 • Zoekt u papier dat er zowel goed uitziet als goed aanvoelt? Geef een elegante rand aan uw papieren projecten met een structuur die lijkt op fijn linnen. Denk hierbij aan huwelijksuitnodigingen, brochures, bedrijfsbriefhoofden en menukaarten voor restaurants.

 Mat of glans?

Eigenlijk is de keuze tussen mat of glans een kwestie van smaak. Op mat papier kunnen geen vingerafdrukken achter worden gelaten op de print. Maar heeft uw afdruk veel kleur, dan zal dit veel mooier uitkomen op hoogglanzend papier dan mat. Pastelkleuren komen weer mooi uit op matglanzend papier, terwijl u voor zwart-witafdrukken de mooiste resultaten krijgt met mat papier.

Glans geeft ook een luxe uitstraling waardoor dit papier ideaal is voor tijdschriften in kleur, brochures, folders en mooie, professionele visitekaartjes. Het voordeel van mat is dat het niet weerspiegeld, waardoor geprinte communicatie beter leesbaar is.

Handig om te onthouden als u drukwerk wil bestellen

 • Overweeg altijd eerst wat het doel is van het document. Is het voor intern of persoonlijk gebruik of wilt u indruk maken op een klant? Een kleinere maat en licht gewicht is waarschijnlijk al voldoende voor intern gebruik. Verstuurt u zakelijke communicatie of promotiemateriaal, ga dan voor het meest exclusieve.
 • Zorg ervoor dat uw bestand voor het juiste papierformaat is ontworpen, voordat u het laat afdrukken. Heeft u uw bestand voorbereid voor een A3-formaat, dan kunt u dit niet zomaar aanpassen naar A4-formaat. Aangezien de grootte van A3-papier afwijkt, kan dit problemen veroorzaken zoals verkeerde resoluties of aflopende elementen.
 • Vergeet niet om ruim van tevoren uw bestanden gereed te maken en op tijd af te drukken. Het laatste wat u nodig heeft bij een strakke deadline is een vertraging bij het drukken.

Welk papier kunt u het beste gebruiken?

Nu u een beter overzicht heeft van de soorten papier die beschikbaar zijn, kunt u een beter besluit maken wat betreft het papier dat u nodig heeft. Hieronder volgt een overzicht van welke papierformaten voor welke producten worden gebruikt.

papier

Zo. Nu bent u helemaal op de hoogte van alle keuzes die er te vinden zijn op het gebied van papier. En dan hebben we het nog niet eens gehad over lettertypen, ontwerp, kleur, verschillende soorten inkt en technieken…

Meer weten? Neem snel contact met ons op via info@puntgaafdrukwerk.nl of bel 071-528 42 50.

 

Staples.nl