Wist u dat een lettertype uw bedrijf geld kan besparen?

By 17/08/2017Nieuws

Lettertypen lijken puur een esthetische functie te hebben. Een mooi of bijzonder lettertype kan uw drukwerk net de uitstraling geven waar u naar op zoek bent. En wie heeft er geen mening over het Comic Sans lettertype? Maar wist u dat het juiste lettertype uw bedrijf een aanzienlijk bedrag per jaar kan besparen?

De kosten van een lettertype zitten in de dikte van het de letters. Verschillende lettertypen hebben verschillende diktes en dit kan invloed hebben op de hoeveelheid inkt die tijdens het printen wordt gebruikt. Een studie van de Universiteit van Wisconsin-Green Bay toont aan dat er wel 30% kan worden bespaard op de kosten van de inkt door alleen het lettertype van e-mails te wijzigen van Arial naar het meer efficiënte Century Gothic. Met kosten van € 11.500 per 4 kilo is dit een enorme besparing!

lettertype

Fotocredit: Staples.nl

Bekijk onderstaande tabel van kantoorhandel Staples om te zien hoeveel procent dekking op het papier deze biedt en hoeveel dit een bedrijf gemiddeld kost. Staples baseert haar onderzoek op een bedrijf dat per week 250 pagina’s print en een HP 124A Toner gebruikt met een paginaopbrengst van 2500. De standaard A4-pagina is gebaseerd op het lettertype Arial in 11 pt, wat een bedrijf jaarlijks gemiddeld € 536,89 kost.

lettertype

Fotocredit: Staples.nl

In het overzicht kunt u duidelijk zien dat u daadwerkelijk kunt besparen als u een ander lettertype kiest:

  • Bespaar met uw bedrijf € 129,35 per jaar door Arial 11pt (€ 536,89) om te zetten naar Century Gothic 10pt (€ 407,54).
  • U kunt jaarlijks € 145,53 besparen door het standaardlettertype Times Roman met 11pt (€ 418,22) te kiezen in vergelijking met Tahoma (€ 562,74).
  • Wilt u milieubewuster te werk gaan en tegelijkertijd uw afdrukkosten verminderen, kies dan Ecofont voor € 410,17 en bespaar € 126,72 in vergelijking met Arial.

Niet elke verandering is echter een goede keuze. U kunt geld besparen door van lettertype te veranderen, maar het kan uw bedrijf ook geld kosten als u een inefficiënt type kiest. Gebruikt u bijvoorbeeld Franklin Gothic Medium in 11pt als uw gebruikelijke lettertype, dan kunnen uw afdrukkosten oplopen tot € 595,15 per jaar, in vergelijking met € 407,54 voor Century Gothic.

Verder is er natuurlijk ook nog een esthetisch argument om voor een bepaald lettertype te kiezen. Het kan zijn dat u Arial gewoon netter of mooier vindt dan een “goedkoper” type.

Toch besparen?

Misschien kan of wil u niet voor het goedkoopste lettertype gaan, maar bovenstaand is zeker wel een aspect dat u mee kunt nemen als u een lettertype voor uw bedrijf laat ontwerpen, of drukwerk bestelt. Daarnaast kunt u natuurlijk op veel meer zaken besparen.

U kunt uw personeel ook vragen om alleen af te drukken als het echt nodig is en hen aanmoedigen om de informatie die zij niet nodig hebben te verwijderen om zo op inktkosten te besparen. U bespaart geld op papier en verspilt minder door dubbelzijdig te printen.

Voor het afdrukken van interne documenten is Century Gothic het meest efficiënte lettertype om uw bedrijf geld te besparen. U kunt duurdere lettertypen altijd gebruiken voor officiële documenten of werk dat u aan klanten uitdeelt voor een meer professionele look. U kunt hiervan een interne regel maken.