Nieuwe papiersoort van tomaten- en paprikaplanten

Na de oogst worden de stengels van tomaten- en paprikaplanten veelal gezien als afval. Schut Papier uit Heelsum bewees dat dat onzin is en gebruikte de vezels uit de planten als basis voor een nieuwe papiersoort. Het heeft dit bedrijf in totaal twee jaar gekost om de papiersoort ‘Valorise‘ te ontwikkelen, aldus algemeen directeur René Kort. “Tijdens het project hebben we veel geleerd over de nuttigheid van ‘agrarische reststromen’ zoals de wortels en stengels van planten. Nu weten we hoe je vezels uit agrarische reststromen moet bewerken om als grondstof voor papier te kunnen dienen.”

IMG_4004

Leefbare wereld

Met het oog op duurzaamheid probeert de papierfabriek zo veel mogelijk houtvezels te vervangen met vezels uit reststromen. Kort: “Het restmateriaal van de één kan heel goed de grondstof voor een ander zijn. Door nu verstandig om te gaan met onze grondstoffen, geven we ook de generaties na ons een leefbare wereld.”

Naast de ontwikkeling van nieuwe papiersoorten, kunnen van reststromen ook verf, lijm en gewasbeschermingsmiddelen gemaakt worden. Schut Papier heeft plannen om op termijn ook andere agrarische reststromen in te zetten bij de papierproductie. Denk aan tulpen, en bijvoorbeeld waterplanten die vrijkomen bij het schonen van rivieren en meren. Dus wie weet: de volgende keer papier gemaakt van broccoli?

Bron: AGF.nl