Weg met de tablet, terug met het boek!

By 28/02/2018Nieuws
boeken

Het lijkt erop dat de rol van de iPad in het onderwijs steeds verder wordt terug gedrongen. Ging onlangs de Stichting ‘Onderwijs 4 Nieuwe Tijd’van Maurice de Hond failliet, steeds meer scholen gaan weer gewoon met pen, papier en boeken aan de slag.

Het AD heeft een voorbeeld van zo’n school waar de afgelopen twee jaar werd ingezet op digitaal- en iPad onderwijs, maar die daar nu mee op houdt en weer terug over stapt op “ouderwetse” boeken, pen en papier.

Het AD schrijft dat docenten en leerlingen van de Wassenaarse school al snel tegen problemen aanliepen. Bij vakken als Nederlands was de tablet eerder een belemmering dan een voordeel. Van een scherm lange teksten lezen is niet prettig, zeker als leerlingen telkens moeten schakelen tussen de tekst en het tabblad met de vragen. ‘Leerlingen raakten het overzicht kwijt en gaven zelf aan dat ze het veel fijner vonden om met boek en schrift te werken’, aldus de school. Daarnaast liepen de leerprogramma’s regelmatig vast door technische problemen.

Concentratieproblemen

De twijfels kwamen op het moment dat de tablet negatief in het nieuws was. Veelvuldig gebruik zou onder meer concentratieproblemen en verslechtering van de ogen veroorzaken. Toen ook nog bleek dat het tabletonderwijs niet leidde tot betere cijfers van de leerlingen van de school in Wassenaar, besloot de school de stekker uit het iPad-onderwijs te trekken.

Meerwaarde

Toch waren er ook vakken waarbij de iPad wel degelijk een meerwaarde had. Bijvoorbeeld bij de klassieke talen. Leerlingen konden tussen de teksten door filmpjes aanklikken over mythologie. Dat voegde volgens een woordvoerder van de school echt iets toe.

De digitale leermiddelen gaan daarom niet helemaal de deur uit. Weliswaar vormen de boeken nu weer de basis, maar bij vakken waar het wat toevoegt worden nu veel vaker dan voorheen smartboards en computers ingezet. De woordvoerder van de school geeft aan dat de docenten nu beter weten hoe ze online en offline middelen met elkaar kunnen combineren bij het aanbieden van de lesstof.

Wilt u ook de aandacht van uw klanten langer vasthouden met drukwerk dat beklijft? Neem snel contact met ons op!