Waarom grafische vormgevers zo verzot zijn op de iMac

Wanneer je een willekeurig design- of ontwerpbureau binnenloopt, is het een gegeven feit dat je een Mac tegenkomt. Zo ook bij Puntgaaf. Maar hoe komt het eigenlijk dat Apple hand in hand gaat met vormgeving?

Naast het feit dat iMac’s gewoon handiger werken met Adobe producten als InDesign en Photoshop, moeten we om de relatie tussen Apple en de grafische wereld te kunnen begrijpen teruggaan in de tijd.

Historie
In de jaren 80 werkten drukkerijen met een programmeertaal dat ‘Postscript’ heet. Postscript is ontwikkeld door Adobe en omschrijft tekst en afbeeldingen in een document. Het is een taal tussen computer en printer. Tegenwoordig werken de meeste mensen met PDF (ook een product van Adobe) en niet meer met Postscript.

Adobe en Apple hebben lang een haat-liefde relatie gehad. Maar in de jaren 80 kwam het tot een samenwerking tussen Apple’s Macintosh en het Postscript van Adobe. Met grafische programma’s van Adobe op de Macintosh kon een vormgever met een muis (dat was heel wat) veel beter en sneller drukwerk opzetten. Dat bleek een gouden combinatie.

In een ander jasje
Toch verschilt Apple qua techniek niet heel erg veel van Windows. Onder de motorkap hebben Apple computers dezelfde hardware als Windows gebaseerde systemen. Het jasje en het besturingssysteem met het appeltje geven je echter een andere beleving.

Het gaat dus vooral om het uiterlijk en het gebruiksgemak van de iMac dat veel vormgevers aanspreekt in tegenstelling tot Windows. Maar aan het einde van de dag is kiezen voor Apple een persoonlijke overweging.

Bron: iCulture