Diefstal

Enorme buit bij diefstal antieke werken in Londen

Afgelopen week werd al bekend dat criminelen in Engeland een omvangrijke hoeveelheid antieke boeken hadden gestolen. De diefstal had filmische trekken. Vandaag werd de lijst met vermiste werken bekend gemaakt.

De vergelijking met de film ‘Mission Impossible’ werd in de media meteen gemaakt, want de dieven hadden zich toegang verschaft tot het magazijn in Londen door gaten in de versterkte glazen lichtkoepels op het dak te boren. Ze ontweken het beveiligingssysteem door zich met een abseil-techniek vanaf meer dan 12 meter hoogte in het gebouw te laten zakken, meldt de Daily Mail. Dit alles zonder de bewegingssensoren van het alarmsysteem af te laten gaan.

De theorie is dat de opdrachtgever een rijke verzamelaar moet zijn, die specifiek deze werken wilde laten stelen. De daders lieten namelijk andere waardevolle spullen liggen, wat suggereert dat ze een specifiek doel hadden.

Vandaag werd de lijst met boeken bekend gemaakt die vermist zijn. Het zijn vooral klassieke werken uit de vijftiende en zestiende eeuw, met als topstuk het boek De Revolutionibus Orbium Coelestium van Copernicus dat misschien wel twee ton waard is (!).

Uiteindelijk blijkt vandaag door het publiceren van de lijst met vermiste werken dat er wel 172 boeken zijn verdwenen. De NOS meldt dat het onder meer gaat om de in de vijftiende en zestiende eeuw uitgegeven werken van Italiaanse dichters en schrijvers als Dante, Petrarca en Boccaccio. Ook zitten er diverse oude uitgaven bij van Griekse wetenschappers als Archimedes, Ptolemeus en Euclides, plus boeken van de hand van Leonardo da Vinci en Isaac Newton.

Ook op zoek naar waardevol en uniek drukwerk? Neem snel contact met ons op!