Hoe laat je direct mail opvallen?

Hoe zorg je ervoor dat jouw direct mail indruk maakt?

Hoe val je nou echt op als jouw direct mail op de mat valt? Hoe onderscheid je jezelf zodat een (potentiële) klant gelijk contact opneemt?

Het is al vaak genoeg gebleken en onderzocht dat direct mail een heel effectief medium is om naast online marketing in te zetten[1]. Het is perfect te gebruiken om een betere band met je klanten te creëren. Naast al je online inspanningen laat direct mail een persoonlijke, betrouwbare en professionele indruk achter.

Thema

Het is belangrijk dat er een plan zit achter een direct mail. Het is een goed idee om met je team te brainstormen over wat aanspreekt. Vaak komen hier onverwachts goede ideeën uit, waarop jouw klanten ook heel positief zullen reageren. En je zorgt ervoor dat je team betrokken is. Als het gevoel hierover bij iedereen goed zit, wordt de actie vaak al een succes.

Als er een plan is, kan je ook makkelijker een thema koppelen. Een thema dat prikkelt en de ontvanger van jouw mail laat nadenken. Het is superleuk als je allemaal berichtjes krijgt, dat ze jouw actie hebben gezien.

Identiteit

Niet alleen qua ontwerp moet alles natuurlijk kloppen, maar ook qua inhoud. Jouw klant moet direct weten dat het van jou komt. De hele sfeer sluit aan op jouw website, jouw bedrijf, maar ook jij als persoon. Ze komen in een warm bad terecht. Bijna geen enkele concurrent neemt de moeite om direct mail in te zetten, dus je hebt direct een streepje voor. Als je dat al niet had.

Kleuren

Natuurlijk moet jouw actie wel opvallen tussen de post. Nou ontvang je tegenwoordig wat minder post, dus je bent sowieso redelijk uniek. Maar als je gelijk gezien wordt op het moment dat je door de brievenbus valt, dan zit je gelijk top of mind. Hiervoor kan je opvallende kleuren gebruiken, of juist een heel gaaf beeld dat past bij het thema. De ontvanger vergeet alles om zich heen zodra jouw actie op de mat valt. Dat is wat je wilt. En nogmaals, dat moet volledig aansluiten op jouw bedrijfsidentiteit.

Speciale uitvoering!

Veel technieken die vroeger duur waren, zijn tegenwoordig betaalbaarder, omdat ze digitaal uitgevoerd kunnen worden. Het is helemaal niet verkeerd om daar iets mee te doen.

Goud- of zilverfolie

Tegenwoordig kan digitaal vrij gemakkelijk een goud- of zilverfolie aangebracht worden, waarmee bepaalde accenten kunnen worden benadrukt. Er zijn ook folies in verschillende kleuren beschikbaar. Je kan hiermee ontzettend makkelijk belangrijke details of beelden accentueren. Zeker weten dat je hiermee opvalt en dat er goed gekeken wordt naar jouw kaart.

Hoe laat je je drukwerk opvallen?

Lenticulair

Met deze techniek kan je twee boodschappen in één direct mail kwijt, of juist eerst een vraag stellen en vervolgens ook het antwoord in dezelfde mailing geven. Deze techniek wordt relatief weinig gebruikt, maar is zeker een aanrader.

Laat je direct mail opvallen

Stans

Vroeger moest er een stansvorm gemaakt worden om jouw kaart in een speciale vorm te stansen, of een bepaald detail uit te stansen, zodat je de aandacht vangt van de ontvanger. Dat was altijd vrij prijzig, maar ook dit kan tegenwoordig digitaal. Kom gewoon eens bij ons kijken. We hebben ontzettend veel voorbeelden liggen. Zo maak je het verschil.

Zet onderscheidende druktechnieken in

Spot UV-lak

Ook hiermee kan je een detail van jouw mailing uitlichten. Dat doe je door een dikke glanslaag aan te brengen over een tekst, of een kopje. Of juist een beeld. Zeker weten dat je oog hierop valt. En je kan deze laag ook goed voelen. Vroeger had je hier speciale bedrijven voor en was dit gewoon duur. Tegenwoordig kunnen drukkerijen deze glanslaag zelf aanbrengen.

Hoe kan je drukwerk op laten vallen?

Call to action

Vergeet alsjeblieft geen aandacht te geven aan je boodschap of aanbieding. Daarmee maak je het verschil. Het is één van de belangrijkste succesfactoren. Kan jij je klant goed lezen? Weet jij waardoor ze voor jullie kiezen? Probeer je vinger erop te krijgen. Ook hiervoor kan vooraf sparren goed werken. Doe niets half, dus zorg dat de call to action het totaalplaatje afmaakt.

Maatschappelijke betrokkenheid

Om tegenwoordig de gunfactor te krijgen, moet je als bedrijf ook laten zien dat je hart hebt voor je medemens, of juist helpen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem, of het milieu serieus nemen. Er zijn talloze mogelijkheden. Het moet wel iets zijn dat goed bij jou past, of waar jij affiniteit mee hebt. Ook hierin moeten de ontvangers jouw identiteit terugzien. Jouw bedrijf wil niet alleen maar geld verdienen. Jullie zijn er ook om problemen in de wereld aan te pakken.

Is direct mail duur?

Elke vorm van marketing kost geld. In het geval van direct mail tellen de portokosten best zwaar mee. E-mailmarketing kan goedkoper zijn. Maar neem je dan ook de effectiviteit mee? Tegenwoordig ontvangen mensen niet zoveel fysieke post meer. Dus als er iets op de deurmat ligt, valt het al snel op. Zeker als de kleuren en de uitvoering opvallen. Als aan alles aandacht is besteed, zal jouw direct mail zeker opvallen en geld opleveren. Voor nu, of voor in de toekomst ben je top of mind bij jouw doelgroep.

Bron: 

[1] https://puntgaafdrukwerk.nl/de-toenemende-effectiviteit-van-direct-mail/