karton

(Punt)gaaf filmpje: een hydraulische robotarm van karton

Soms zie je online wel hele (Punt)gave dingen voorbij komen van papier en karton. Creativiteit en inventiviteit en dan krijg je… Deze supertoffe robotarm van karton! En u kunt hem ook zelf namaken voor thuis. Leuk voor tijdens een regenachtige middag. Onder het filmpje hebben we de instructies gedeeld voor de echte creatievelingen onder ons.

Zelf maken?

De ingrediƫnten zijn karton, acht spuitjes met rubber zuiger, een oude batterij, vier slangetjes en ijsstokjes en twee paperclips.

Verder hebt u nog een schaar, lijm en hot melt nodig om de boel aan elkaar te lijmen. Wilt u een grotere robotarm bouwen, dan hebt u uiteraard meer karton en grotere spuitjes nodig.

Water fungeert als hydraulische vloeistof. Om de boel een beetje op te leuken kunt u aan elke zuiger nog een kleurtje toevoegen. In de video worden ook nog een boormachine, tandenstokers en zip ties gebruikt.

Het begint met het op elkaar lijmen van stukken karton, waarna in het midden een gat wordt geboord voor de batterij. Ook de armen worden opgebouwd uit aan elkaar gelijmde stukken karton. Voor de grijper zijn wat meer stukjes karton, de twee paperclips en vijf ijsstokjes nodig.

Om van de onderdelen een complete arm te maken, is het handig om een partner te vragen te helpen en over het nodige geduld te beschikken. De gewrichten zijn tandenstokers die in het karton worden gestoken, gelijmd en afgeknipt. In dit stadium moeten ook de spuiten worden ingebouwd.

Aandrijving

Nu is het tijd voor de hydrauliek. Vul voorzichtig de spuiten en verbindt die op de robotarm met de aanstuureenheid, in wezen een proportionele stuurklep. Om de bediening te vergemakkelijken, kunt u met karton en zip ties uw eigen kleppenblok bouwen.

bron: aandrijven en besturen

Wilt u ook iets (Punt)gaafs laten ontwerpen en drukken? Op zoek naar creativiteit? Neem snel contact met ons op!