folders

RTL Nieuws: ‘Ongevraagde reclamefolders verboden in Amsterdam, de ‘ja/ja-sticker’ mag’

De kogel is door de kerk. Vandaag bericht het RTL Nieuws dat  de rechtbank heeft geoordeeld dat de gemeente Amsterdam een ja/ja-sticker mag invoeren voor reclamefolders. Hierdoor krijgen Amsterdammers alleen nog folders als ze die ja/ja sticker op hun brievenbus hebben. Winkeliers probeerden de invoering tegen te houden met een rechtszaak. De rechtszaak was aangespannen door brancheorganisaties Kvgo, Spotta en MailDB, die vonden dat het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad genomen is op basis van foute informatie.

Bovendien wordt de reclamefolderbranche ‘onevenredig’ financieel benadeeld, aldus de klagers. De rechtbank veegt alle bezwaren van de eisers van tafel, omdat ‘een deugdelijke grondslag’ ontbreekt.

1 januari 2018

RTL Nieuws bericht vandaag dat de Amsterdamse rechtbank de gemeente nu gelijk geeft. De nieuwe regel gaat in op 1 januari, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Ik denk en hoop dat op korte termijn heel Nederland dit Amsterdamse voorbeeld gaat volgen”, reageert wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho.

In de steden Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad is de rechtszaak in de hoofdstad volgens onbevestigde bronnen nauwlettend in de gaten gehouden.

Van opt-out naar opt-in

Wil je toch nog het vertrouwde folderpakket op de mat ontvangen? Dan zul je als Amsterdammer een ja/ja-sticker moeten aanvragen. Dat was altijd andersom: mensen die géén folders wilden, moesten daar een sticker voor aanvragen. Van een opt-out-systeem, waarbij bewoners het moesten zeggen als ze géén folders willen, gaat Amsterdam nu naar een opt-in-systeem.

Tegen papierverspilling

Het doel van de maatregel is om te voorkomen dat reclamefolders ongelezen bij het oud papier belanden, met alle gevolgen voor het milieu van dien. Bij huishoudens zonder sticker op de deur, wordt volgens de gemeente de helft van de folders ongelezen weggegooid. Als zij geen folders meer krijgen, levert dat volgens Amsterdam een besparing van 1,8 miljoen kilo papier per jaar op.

 

Hoger beroep

De organisaties die de rechtszaak hadden aangespannen overwegen een Hoger beroep. “De rechtbank heeft te weinig oog gehad voor de solide argumenten van de partijen”, aldus een teleurgestelde advocaat Tom Barkhuiysen. “De motivering is niet overtuigend.”

Omdat de belangen die op het spel staan ‘heel groot zijn’, gaan de brancheorganisaties ‘hoogstwaarschijnlijk’ in beroep tegen de uitspraak, aldus Barkhuiysen. “Dat overwegen we zeer serieus, maar er moet nog een formeel besluit over genomen worden.”

Huis-aan-huis

Ook bij drukkerij-belangenbehartiger Kvgo teleurstelling. Wat de gevolgen voor de branche precies zijn, is overigens nog maar de vraag, laat woordvoerder Wolfgang Gielissen weten. Sommige bedrijven zullen er misschien zelfs van profiteren, denkt hij. “Veel van die advertenties worden mogelijk nu in de gratis huis-aan-huisbladen geplaatst, die dan dikker zullen worden.”