Bijen

Red de bij!

Goed nieuws voor de bijen deze week! Pools bedrijf Saatchi & Saatchi uit Warschau werkt samen met City Bees (een organisatie gericht op het helpen van bijen) om papier te ontwikkelen dat biologisch afbreekbaar is én fungeert als energierijk voedsel voor bijen.

Het ‘Bijenpapier’, dat mede werd ontwikkeld door ‘Manufaktura Papieru Czerpanego w Kobyłce’, fungeert als een energiedrankje voor bijen, zodat ze gemakkelijker verre afstanden kunnen afleggen. Het papier bevat namelijk glucose. Je hebt maar 0.5 kilogram glucose nodig om een paar duizend bijen te voeden.

Om te zorgen dat de bijen het papier “zien” als voedsel, is het papier bedrukt met UV-verf op waterbasis. De verf is ook nog eens in verschillende patronen aangebracht, zodat het paper er voor de bijen uit ziet als een veld met bloemen. Verder zitten er ook nog zaadjes van de Phacelia plant (‘bijenbrood’) in het papier, zodat die planten gaan groeien op de plaatsen waar het papier is neergelegd. Bijen zijn dol op deze plant.

De makers van het bijenpapier hopen dat ze snel een partij vinden die het papier commercieel wil inzetten. Daarbij denken zij dat het papier geschikt kan zijn voor zakjes, rietjes, roersstaafjes en andere papieren wegwerpproducten.