lezen

SCP-studie: “Scherm vervangt papier niet bij het lezen”

Al een aantal jaar blijkt steeds weer uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander minder leest in de vrije tijd. Dat is natuurlijk hartstikke zonde! Maar is het nou zo dat Nederlanders minder lezen, of alleen minder papieren media lezen?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau onderzocht wat en hoeveel Nederlanders in hun vrije tijd lezen in de uitgebreide studie ‘Lees: Tijd’. De opmerkelijkste conclusie uit dit uitgebreide rapport? ‘Het scherm is geen vervanging van, maar aanvulling op papier’.

Krant op de eerste plaats

Van de gemiddeld 50 minuten die Nederlanders op een dag lezen, gaat het grootste deel naar het lezen van kranten (16 minuten), gevolgd door boeken (12 minuten). Tijdschriften volgen op grote afstand (5 minuten) en worden in tijdsbesteding voorgegaan door het lezen van informatie via internet (7 minuten) en de nieuwssites/-apps (6 minuten). De overige tijd gaat naar huis-aan-huisbladen (1 minuut) en teletekst (1 minuut).

Met alle schermen die tegenwoordig tot onze beschikking staan, is het niet meer vanzelfsprekend dat er van papier wordt gelezen. Toch besteden Nederlanders van de 50 minuten die zij gemiddeld op een dag lezen het grootste deel aan papier, namelijk 31 minuten. De leestijd van papier is wel iets teruggelopen: in 2013 was dit nog 36 minuten.

Uit het onderzoek blijkt dat papier domineert bij het lezen van tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken. Het schermlezen omvat voor het grootste deel de media zonder papieren tegenhanger zoals teletekst, nieuwssites en -apps, informatie via internet.

Combinatie van scherm en papier

De meest gebruikte apparaten bij het schermlezen zijn achtereenvolgens de computer (pc en laptop), tablet en smartphone. De totale groep lezers (83% van de Nederlanders) is verdeeld over een deel dat alleen van papier leest (30%), een groot deel dat het lezen van papier combineert met het lezen van een scherm (49%) en een deel dat alleen van schermen leest (21%).

Van de lezers van 65 jaar en ouder leest een groot deel (55%) alleen van papier, tegenover 16% van de jongvolwassen lezers (20-34 jaar). Van de laatste groep leest een relatief groot deel (40%) alleen van schermen, net als van de tieners (36%). De 35-64-jarige lezers combineren relatief vaak het lezen van papier met het lezen van schermen. Hoe hoger het opleidingsniveau is, hoe minder er alleen van papier wordt gelezen en hoe meer het lezen van papier gecombineerd wordt met schermlezen.

Geeft u ook de voorkeur aan papier? Neem snel contact met ons op!

 

Bron: printpakt.nl