papier

Bermgras van N11 wordt papier

Is papier slecht voor het milieu? Niet als je het aan twee ondernemers uit Alphen aan den Rijn vraagt. Zij bedachten namelijk iets super moois: Veezel© papier. 

Twee grafische ondernemers, Herrejan Veenema en Remko Roest uit Alphen aan den Rijn, is het nu gelukt om papier te maken van gras. En niet zomaar gras, zij maken papier van het maaisel dat afkomstig is uit de berm langs de N11. Na anderhalf jaar voorbereiding is het hen gelukt om een unieke kwaliteit papier te ontwikkelen. Donderdag 12 september wordt het milieuvriendelijke papier officieel gepresenteerd.

Bermgras?

Veenema en Roest sloegen de handen ineen en besloten om samen het idee van papier met natuurlijke vezels verder te ontwikkelen. Uitgangspunt was het gebruiken van afval ofwel reststromen uit de regio. Zij wilden een papiersoort ontwikkelen dat breed inzetbaar zou zijn voor de zakelijke markt en uiteraard niet te duur. Al snel vonden ze een Nederlandse papierfabriek die het idee omarmde. Daarnaast toonden verschillende relaties interesse in een dergelijke papiersoort. Uiteindelijk bleek dat we de grondstof voor ons nieuwe papier wel van heel dichtbij via Rijkswaterstaat konden betrekken: het bermgras van de N11. Rijkswaterstaat garandeert de ondernemers aanvoer van het bermgras van de N11 voor de papierproductie.

Afval wordt grondstof

Bermgras houdt, in verhouding tot bijvoorbeeld bomen, enorm veel CO2 vast. Bij verbranding komt dit vrij. Het maaisel wordt nu niet verbrand maar deze reststroom wordt gebruikt voor de productie van papier. Afval wordt dus grondstof. Door toevoeging van onder andere cellulose en minimaal 60% oud papier uit Nederland is het gelukt om een prachtige milieuvriendelijke kwaliteit papier te produceren.

Veezel© Onderweg Offset

Het papier heeft de naam Veezel© Onderweg Offset gekregen. De Nederlandse papierfabriek heeft inmiddels een eerste partij papier gemaakt in diverse gramgewichten. Ook zijn er enveloppen beschikbaar waardoor Veezel© geschikt is voor de zakelijke markt, bijvoorbeeld voor een huisstijl. Het is een ongestreken kwaliteit met een frisse en natuurlijke uitstraling. De vezels van het bermgras van de N11 zijn nog zichtbaar.

Donderdag 12 september wordt in het Archeon in Alphen aan den Rijn de nieuwe papierkwaliteit Veezel© officieel geïntroduceerd. Meer weten? Kijk op www.veezel.nl.

Ook interesse in mooie en duurzame papiersoorten? Kom eens bij ons langs voor een kop koffie.

 

Bron: kobr.nl